fredag, februari 09, 2007

Intervju: The Electric Pop Group

Jag tyckte så bra om The Electric Pop Group's debutskiva att jag blev nyfiken på att veta lite mer om konstellationen, så jag skickade iväg ett mail med lite frågor till dem. The Electric Pop Group verkar genomgående vara trevliga människor och besvarade glatt mina frågor. Köp deras självbetitlade skiva på fraction discs(slutnotan blir 91 kr med frakt, riktigt prisvärt!), och besök Club King Kong i Stockholm den 3:e mars då TEPG kommer att spela. Nedan följer intervjun.

N: Vilka är "The Electric Pop Group", vem gör vad och hur känner ni varandra?

TEPG: The Electric Pop Group är bröderna Erik och Martin Aamot. Båda skriver låtar, spelar gitarr och sjunger. Martin spelar dessutom bas och keyboards, och programmerar trummor. Gruppens historia började 2003, när Martin skrev låten ”Popgirly”, som handlar om hur han och Linnéa träffades. Senare skrev Martin fler låtar, och började fundera på att starta ett band. Han frågade Erik och Linnéa om de ville vara med och spela, det ville de, och gruppen bildades 2005, med Erik på gitarr och Linnéa på orgel. Efter ett tag började även Erik att skriva låtar och texter, och att sjunga på sina låtar. Vi spelade live första gången i mars 2006, och senare under året började vi spela in vårt album. När vi var i Eskilstuna och spelade, så träffade vi Jimmi och Gustaf, som var de som ordnade ”Indieklubben” där. Jimmi frågade om vi inte skulle vilja ha en riktig basist, istället för att använda inspelad bas på spelningarna, och det tyckte vi lät som en bra idé. När sedan Jimmi och Gustaf flyttade till Göteborg på hösten, så började de spela med oss på livespelningarna, Jimmi spelar bas och Gustaf gitarr. I början av 2007 bestämde sig Linnéa för att sluta spela i bandet, på grund av att hon studerar på heltid och därför inte har tillräckligt med tid till att öva. Dessutom har hon aldrig riktigt känt sig hemma på scenen.

N: Hur gick det till när ni spelade in er debutskiva?


TEPG: Hela albumet är inspelat hemma hos Martin och Linnéa, på en Macintosh-dator. Martin sjunger på hälften av låtarna, Erik sjunger på sina låtar, och på ”Sweeter Than The Rest” sjunger en tjej som heter Anna, hon har även skrivit texten till den. Albumet kom till under en lång tidsperiod. När vi har skrivit en ny låt, så brukar vi spela in den så fort som möjligt.

N: När jag hör er musik, får jag känslan av att ni lyssnat en hel del på Sarah records-katalogen, ni lyckas förmedla en känsla som doftar "The Field Mice" och "Heavenly". Vilka är era största influenser?


TEPG
: Våra största influenser är The Jesus & Mary Chain, The Stone Roses och The Smiths. När vi spelade in skivan var The Field Mice det enda av Sarah-banden som vi hade lyssnat på. Vi kände inte heller till Razorcuts, som är ett band som vi ofta har blivit jämförda med. Nu har vi börjat lyssna mer på janglepop, ett av våra nya favoritband är Brighter, som vi tycker är alldeles lysande! Andra av våra favoritband är Stereolab, Ride, Broder Daniel, Black Rebel MC, New Order och Interpol.

N: Er självbetitlade debutskiva är den bäst säljande skivan oktober-december 2006 på "fraction discs" och ni har blivit lovordade på flera amerikanska populära indiebloggar. Hur känns det att få erkännande så långt hemifrån?


TEPG: Det känns helt otroligt! Det var faktiskt en stor överraskning för oss att få så många fantastiska recensioner på vår skiva. Vi hade egentligen inga förväntningar alls, vi ville bara få ut vår musik. När sedan folk över hela världen började tala om hur mycket de gillar vår skiva, så blev vi jätteförvånade och så klart också jätteglada!

N: Ni har blivit kritiserade för att ha ett fantasilöst bandnamn, varför kallar ni er "The Electric Pop Group"?


TEPG: Det var Martin som hittade på namnet. Tanken var att ”electric” skulle stå för hur musiken skulle låta, förebilderna var coola band som Spacemen 3 och Stereolab, som har ett väldigt elektriskt sound. Ordet ”pop” var också givet, eftersom vi är ett popband, och inte ett
rockband. Så det fick bli ”The Electric Pop Group”, det är ju tråkigt om folk tycker att det är ett fantasilöst namn, men vi tycker att det beskriver oss ganska bra, vi är den elektriska popgruppen!

N: Många framgångsrika band har kommit från Göteborg de senaste åren, vad kan det bero på? Vad tycker ni om banden i ex. servicekatalogen och Göteborgsscenen i allmänhet?

TEPG
:Det är nog mest en slump att så många band härifrån lyckas med att bli kända, vi tror inte att det är någon större skillnad mellan musikscenerna i Göteborg och ex. Stockholm och Malmö. De senaste åren har det ju varit väldigt mycket disco-, electro- och annan dansmusik som har influerat de populära banden, och många som förut lyssnade på indiepop har gått över till att lyssna på discopop istället. Det tycker vi är väldigt tråkigt, och vi hoppas att gitarrpopen snart får en renässans! Band som The Embassy och The Tough Alliance är inte något som inspirerar oss, men det finns några riktigt bra band i Göteborg också, vi tänker då främst på Tillmanns, Days och Ikons.

N: Slutligen, vem/vilka tror ni kommer släppa ifrån sig 2007 års bästa skiva?


TEPG: Både Tillmanns och Celestial ska snart släppa album, och de kommer att vara fantastiskt bra!!

The Electric Pop Group - Why Can't You? (Högerklicka och "spara som")
The Electric Pop Group - Walk Away (Högerklicka och "spara som")

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Länken i första meningen fungerar inte så bra..

de två mp3orna låter ju förresten mycket bra!

10 februari 2007 17:19  
Blogger niklas said...

Aiit. Nu fungerar länken desto bättre.

10 februari 2007 18:25  

Skicka en kommentar

<< Home