lördag, september 22, 2007

Frightened rabbit - The greys

Det finns saker som är märkliga här i världen, till exempel att vissa människor säger kex med sche-ljud, att ålar bara parar sig i Sargassohavet och att Skottlands huvudstad heter Edinburgh. Den borde naturligtvis heta Glasgow. Otaliga akter, som musiknördar blir tårögda av att namedroppa, har sitt ursprung eller fäste här. Belle & Sebastian, Franz Ferdinand och Mogwai har satt den skotska staden på musikkartan och nu senast var det The Twilight sad som drog sitt strå till stacken.

Frightened rabbit gjorde så gott de kunde redan i fjol men är för mig en ny bekantskap. Deras debutalbum The Greys trycktes för lite mer än ett år sedan upp i mindre upplaga och distrubierades av bandet själva. Genom att göra namn för sig på Glasgows livescen har Fat cat records fått upp ögonen för dem och albumet släpps i remastrad nyutgåva i oktober. Och skotskt låter det så det förslår. I stort sett handlar det om simpla låtar framförda i klassisk uppsättning bestående av gitarr, trumma, bas och sång. Förhållandevis ordinärt emellanåt kanske men ibland blixtrar det till, framförallt deras lite mer avskalade kärlekssånger tilltalar mig i deras ytterst söta framtoning. Yawns och Behave! låter som om de är skrivna av brådmogna tioåringar med vuxnas problem medan Be less rude får betraktas som guldkornet i sammanhanget. Förra året konstaterade ju ett utav de lite mer kända Glasgowbanden att the blues are still blue men what's the blues when you've got the greys?

Frightened rabbit - Be less rude
Frightened rabbit - Behave!

5 Comments:

Blogger niklas said...

Helt klart en trevlig skiva. Men vi får för allt i världen inte glömma bort Arab Strap på tal om de underbara grödor som skördats ur fältet Glasgow!

23 september 2007 18:30  
Blogger oskar. said...

Ja just ja. Glömde helt bort dem. Pinsamt. Nu fick jag bakläxa igen...

23 september 2007 19:53  
Blogger the lost feeling said...

men herrejavlar oskar! har du varit i edinburgh? har du VARIT I EDINBURGH??

har gatt langs princes street pa natten nar slottet och calton hill och balmoral hotels klockstapel ar upplyst och nar rattor och bovar smyger langs granderna, har du klattrat uppfor arthur's seat, har du tappat andan av skonheten fran north bridge, har du grillat i the farmhouse och spelat fyllevolleyboll och gatt till the egg och dansat till le tigre och supremes hela natten och sen hamnat pa en sunkig efterfest i en inrokt lagenhet dar trappuppgangen stinker piss och vaknat bakfull och doppat penguinchoklad i teet sa det smakar varm choklad?

24 september 2007 14:22  
Blogger oskar. said...

Haha, nej men det låter fruktansvärt lovande. Ska försöka ha lite mer kött på benen innan jag sätter i gång och raljerar...

24 september 2007 14:43  
Blogger niklas said...

The Lost Feeling: Det är väl inte riktigt i termer av städernas turism/student-kvaliteter Oskar talar. Och ingen penguinchoklad i världen förändrar det faktum att både Rock Action och Philophobia har sitt ursprung i Glasgow.

24 september 2007 15:54  

Skicka en kommentar

<< Home