tisdag, oktober 23, 2007

Akira Kosemura & Haruka Nakamura - Afterglow

Det relativt nystartade japanska bolaget Schole records bör man som ambientfan hålla både ett och två ögon på. Tidigare i år släppte de Schole compilation vol.1, en samling spretigt material som gav smakprov på vad som komma skulle. För bolagets andra släpp står grundaren Akira Kosemura, som tillsammans med Haruka Nakamura broderligt delar på utrymmet. Två låtar tillsammans och fyra vardera. Ett grepp som fler musikskapare borde ta till sig.

Ljudbilden skiljer sig inte avsevärt mellan de bägge kompositörerna utan det handlar om små detaljskillnader, främst i vad som får ta plats. Kosemura använder sig av elektroniska trummor medan Nakamura låter mer eteriska inslag bygga grunden, ibland tutar någon försiktigt försiktigt på ett munspel någonstans i bakgrunden och i Plus hörs dolda toner av Sigur rós. Som bäst blir det när de slår sina huvuden ihop. Azure är okomplicerad lager-på-lager-ambient med smekande mjuka loopar av ett piano placerat långt fram. Överhuvudtaget låter det väldigt japanskt då albumet hela tiden befinner sig i ett flytande eller svävande tillstånd, i områden Kazumasha Hashimoto och Cornelius brukar vandra. Långt ifrån den mer mekaniskt orienterade ambient man emellanåt stöter på här i Europa. Märk väl att Afterglow inte är något pionjärverk, men det får i vilket fall som helst ses som ett potent album. Det är sannerligen inte varje år det släpps två bra album med samma namn (tidigare i år var det Vector lovers som stod för bedriften).

Akira Kosemura & Haruka Nakamura - Azure

2 Comments:

Anonymous pinhead said...

Låter intressant det här. Måste jag kolla upp. Susumu Yokota kanske är nått för dig.

24 oktober 2007 12:37  
Blogger oskar. said...

Ja, det tror jag. Har någon låt från någon samling i biblioteket som jag gillar. Såg att han släppt en samling häromdagen. Kanske borde kollas upp. Japaner kan!

24 oktober 2007 17:11  

Skicka en kommentar

<< Home