torsdag, januari 24, 2008

Destroyer - Trouble in dreams

För knappt två år sedan släppte mångsysslaren Dan Bejar (Swan Lake, The New Pornographers och Hello, Blue Roses) sin senaste soloskiva Destroyer's Rubies, tillika ett av mina absoluta favoritalbum. Att förväntningarna inför nya skivan Trouble in dreams var höga får väl mot denna bakgrund ses som en underdrift av det kraftigare slaget. Att följa upp ett sådant mästerverk är sannolikt inte enkelt, men Bejar gör i alla fall ett ädelt försök. Skalenliga gitarrslingor, mästerliga texter och ett säreget sätt att spotta ur sig orden på är karaktäristiska för Destroyer. Dessa inslag finns glädjande nog kvar, och nog finns här även låtmaterial som håller mycket hög klass. Ändå kan jag inte låta bli att känna en viss besvikelse. Visst gör han bra ifrån sig, men jag hade nog väntat mig lite till. Tongångarna är aningen mörkare än på föregångaren och ibland blir det för slentrianmässigt, som i den utdragna Shooting Rockets (From the Desk of Night's Ape) och under gitarrorgierna i Plaza Trinidad. Även avslutande Libby's First Sunrise är svag med Destroyer-mått mätt.

Som om inte detta vore nog kan jag inte höra ett enda rajrajrajrajraj-parti på hela skivan. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men jag saknar faktiskt hans pubrockartendenser. Merge Records får ta honom i örat och se till att det blir en bättring inför nästa skiva. Beröm är han däremot värd för låtar som Dark Leaves From a Thread och Foam hands där man förstår vilken fantastisk låtskrivare han faktiskt är. Lyssna och förundras över genialiteten hos denna man.

Destroyer - Foam hands

3 Comments:

Blogger niklas said...

Tufft att foelja upp en roekare som Destroyer´s Rubies, ingen av hans skivor haaller enligt min mening samma klass. Trots det brukar han alltid klaemma in 5-6 superba stycken paa varje skiva. Kan knappt baerga mig, vill lyssna nu!

25 januari 2008 16:35  
Anonymous Siimä said...

Saknar också rocken från Rubies, MEN det är ändå så sjukt bra att det spelar ingen roll.

Shooting Rockets är typ 100000 ggr bättre än Swan Lake-versionen och antagligen topp 3 på skivan.

Dan Bejar <3

25 januari 2008 22:54  
Blogger niklas said...

Tvingas hålla med Siimä. Det här är i likhet med Rubies en sjukt bra skiva (bortsett från något enstaka spår) och Libby´s first sunrise är faktiskt en av mina favoriter från skivan! Stark leverans trots förväntningar som hette duga!

5 februari 2008 13:49  

Skicka en kommentar

<< Home