tisdag, januari 15, 2008

The Magnetic Fields - Distortion

Efter nära fyra års väntetid är vi äntligen framme vid releasedatumet för The Magnetic Fields åttonde studioalbum Distortion. Den snudd på omänskligt produktive Stephin Merritt har dock inte gått sysslolös utan har hunnit med att ge ut skivor både under sitt eget namn och med sidoprojektet The Gothic Archies. Angående nya skivan har Merritt sagt att han ville göra en skiva med treminuters poplåtar, men att det till slut råkade bli powerpoplåtar istället. Han hade en vision om att göra skivan under väldigt kort tid och att använda samma instrumentering på alla låtar. Utifrån de förutsättningarna drog han slutsatsen att inspelningen skulle vägledas av ljudbilden på den första The Jesus and Mary Chain-skivan Psychocandy, fast också med piano och cello.

Och om det är någonting som skiljer den nya skivan från dess föregångare så är det framförallt, som titeln antyder, den frekvent förekommande disten som ligger på i princip samtliga instrument. Melodierna och de fyndiga texterna finns fortfarande kvar, men omgivna av mer oljud än vanligt. För min del tog det lite tid att tränga igenom noiset och hitta det fina låtmaterial som fanns där bakom, men väl där så vill man inte släppa taget. Shirley Simms sång är som vanligt en fröjd för örat och Merritts sinne för melodier får väl nästan betraktas som oöverträffbart inom popvärlden. En bra skiva helt enkelt, precis som väntat. På Nonesuch Records, för andra gången.

The Magnetic Fields - California girls

4 Comments:

Blogger oskar. said...

Håller med dig, tog några lyssningar innan man började gilla den. Första vändan blev man nästan lite arg men det handlade antagligen bara om förväntningar. Men nu sitter valda delar som handen i handsken. Old fools är nog favvo, kanske enbart för att den låter sååå Merritt.

15 januari 2008 23:09  
Anonymous Jonatan said...

Jag har endast hört california girls och three way och kan nog inte instämma, tycker att de är jäkligt direkta! Tror skivan kommer vara hur bra som helst, california girls är alldeles ljuvlig! Jag läste någonstans att hela skivan släpps i sluten av januari, årets skiva kommer alltså väldigt tidigt i år. Magnetic Fields är världens bästa band.

16 januari 2008 07:16  
Blogger Johan said...

oskar: Ja, Old Fools är fin...I'll dream alone är nog min favorit, tillsammans med California Girls.

jonatan: De låtarna du nämner hör till de man fastnar för i första vändan, de andra tar lite längre tid. Skivan släpptes för övrigt igår, därav recensionen. I Sverige släpps den nästa måndag.

16 januari 2008 08:18  
Blogger madeleine said...

jag är helt förälskad i den här skivan och jag är vanligtvis inget stort fan av m. fields. det här med "noiset" var ju precis vad de behövde, sjukt snygg ljudbild!

18 januari 2008 11:52  

Skicka en kommentar

<< Home