måndag, mars 24, 2008

Cut Copy - In ghost colours

Cut Copys nya skiva får nog betecknas som årets hittills mest omtalade i indievärlden. Australiensarna har bokstavligt talat varit överallt den senaste tiden och efter att ha släppt ifrån sig de utmärkta singlarna Hearts on fire och Lights & Music har man trissat upp förväntningarna inför skivan något oerhört. Att skivan inte läckte ut på internet förrän bara en vecka innan releasedatumet kan visserligen ha orsakat en ohälsosam desperation hos kidsen, men i dessa tider måste man imponeras av de framgångsrika säkerhetsåtgärder som skivbolaget Modular Recordings (The Avalanches, Chromeo, Muscles, m.fl.) anammat.

Om föregångaren Bright Like Neon Love lutade mer åt dansmusik av det repetativa slaget så är In Ghost Colours snarare rak pop med dansinslag. Efter några lyssningar funderade jag på om albumet verkligen skulle hålla för mer än en veckas lyssning. Deras mjuka indiedisco är förvisso nästan omöjlig att inte ryckas med av, men den typen av musik kan också ge en viss mättnadskänsla i för stora doser. Än så länge är det dock inget problem. Här finns ett antal låtar med stor hitpotential, men man lyckas ändå hålla ihop skivan till en ganska bra helhet. Måhända att texterna är en aning "cheesy", men när de framförs med en så fantastisk stämma som Dan Whitfords är jag beredd att ha överseende med detta.

Det är inte helt enkelt att i nuläget bedöma hur långt bäst före-datum skivan kan tänkas ha, men för tillfället är jag i alla fall såld. Bland mina favoriter finns Far Away, Out there on the ice och Unforgettable season. Hearts on fire och Lights & Music står sig såklart också bra i konkurrensen, även om den senare var roligare i singelversion. Bandet kommer för övrigt till Berns i Stockholm den 18 april, och det vete katten om man inte kommer kunna se mig i publiken då.

Cut Copy - Far away

9 Comments:

Blogger --> said...

Jvlar. jag diggar din blogg. :) här ska man lätt kolla in fler gånger, keep up the good work.
Ciao

24 mars 2008 13:44  
Anonymous Emy said...

// www.lifewithquality.blogspot.com

24 mars 2008 13:45  
Anonymous SG said...

Jaaa. Berns i april blir nog riktigt bra. Har inte hört skivan än men är grymt nyfiken.

24 mars 2008 14:07  
Anonymous Simon said...

Kommer man kunna se dig hänga längst fram med gamnacke över staketet, iklädd skinnpaj och gapandes "-Going Nowhere"? - Det kommer nämligen jag göra.

24 mars 2008 14:15  
Blogger Johan said...

Simon: Fint, då blir vi två där framme.

sg: Har inte hört något om deras kvaliteter live, men det kan nog bli roligt.

24 mars 2008 14:30  
Anonymous Anonym said...

Hej där!
Ni har väl inte missar Jaguar Shoes? Sveriges just nu hetaste popakt.

www.myspace.com/jaguarshoesmusic

25 mars 2008 00:00  
Blogger Johan said...

anonym: Nähä, du. Den lätta går vi inte på, Viktor.

25 mars 2008 00:16  
Anonymous Nell said...

Cut Copy är New Order, stundtals bättre t.o.m. Kanske ett djärvt uttalande yeah, de här grabbarna är jävligt bra. Ses på Berns!

27 mars 2008 11:27  
Anonymous suss said...

fett hett omslag!

27 mars 2008 18:42  

Skicka en kommentar

<< Home