tisdag, april 15, 2008

Jacaszek - Treny

Det av Erik Skodvin designade omslaget skvallrar om att innehållet förmodligen kommer låta en hel del Deaf Center och Svarte Greiner. Polske kompositören Jacaszek's nya alster Treny är naturligtvis dessutom släppt på Skodvins egna creddiga bolag Miasmah.

Mycket riktigt rör det sig om domedagsljudande elektroakustik där stundtals minimalistiska kompositioner ges liv av dystra operaliknande kvinnokörer, cellos, fioler, harpa och så förstås en del digitalt knaster och brus. Resultatet är häpnadsväckande vackert. Utan att vara fullständigt bevandrad i genren är Treny något av det mer engagerande jag hittills hört. Som lyssnare är det svårt att slita sig när Jacaszek målar upp det ena hjärtskärande stycket efter det andra och när man efter femtiofem minuter slutligen tagit del av den hoppfulla och avslutande Rytm to nieśmiertelność II känner man sig fånigt nog lite som en rikare människa. Och då inte i någon ekonomisk bemärkelse.

Jacaszek - Rytm to nieśmiertelność II

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

var laddar ni ner musik ifrån nu när oink lagt ner? jag hittar ingen bra sida alls OCH JAG GÅR UNDER OCH BLIR GALEN!!

15 april 2008 15:38  
Blogger niklas said...

anonym: Utan att moralisera allt för mycket ska det sägas att vi konsumerar musik både fysiskt (genom exempelvis boomkat, dotshop och amazon) och digitalt (itunes store, klicktrack, emusic etc). Bland torrentsidor som uppstått i oinks ställe är framförallt what.cd och waffles.fm populära, de har precis som oink ett invitessystem.

15 april 2008 18:46  
Blogger Tatti said...

Var på väg att beställa den här häromdagen, blir väl det snart. Miasmah släpper fina grejor.

15 april 2008 20:00  
Anonymous Anonym said...

kan jag få bli inbjuden till what.cd av ngn?

mik.hakansson@gmail.com

19 maj 2009 15:17  

Skicka en kommentar

<< Home