tisdag, april 01, 2008

The Notwist - The Devil, You + Me

Det har gått sex år sedan Neon Golden slog ner som ett åskväder i skivbutikerna och många är vi som förgäves väntat på en uppföljare. Istället har vi fått se medlemmarna i The Notwist botanisera runt i andra kvalitativa projekt, såsom Lali puna, 13 & God och Console. Inte så illa kanske, men Neon Golden är det i särklass mest fulländade som bröderna Acher och de andra Münchensönerna i bandet haft sina fingrar med i än så länge. Förväntningarna var med andra ord mycket höga när uppföljaren The Devil, You + Me första gången började ljuda i min stereo för drygt någon vecka sedan.

Redan i inledande Good Lies, som också funnits för avlyssning på nätet under ett tag, tycks tiden stått relativt stilla i Notwists ljudbygge sedan det senast begav sig, och det är något som på både gott och ont präglar hela skivan. The Devil, You + Me bygger på samma hybrid av gitarrbaserad indie och electronica som satte genrebeteckningen indietronica på allas läppar för ett antal år sedan. Markus Achers ljuvligt likgiltiga röst leder oss igenom låtarna och backas i vanlig ordning upp av malande, lättdistade gitarrer och en vid det här laget relativt bekant trummaskins-disposition. De elva låtarna är med andra ord inte särskilt framåtskridande, utan tar vid någonstans där Neon Golden slutade. Den tar vid någonstans i det musiklandskap där glitchiga beats kontrasteras mot mekaniska gitarrer något år innan The Postal Service fulländar genren med Give Up. Med låtar som Where in this world, Gloomy planets, Boneless och Gravity går det knappast neka till att det här är en skiva med ett mycket bra och brett material, men medlemmarna i Notwist får tyvärr se sig något omsprungna av tiden.

The Notwist - Gravity

4 Comments:

Blogger m.a.ö said...

vilket sömnpiller till låt...

1 april 2008 15:53  
Blogger niklas said...

m.a.ö: trist att låten inte föll dig i smaken. upplever du "gravity" som ett sömnpiller bör du nog se upp för större delen av den här skivan. möjligen kan "good lies" vara något. där får man i alla fall lite mer elgura för pengarna!

1 april 2008 16:16  
Blogger m.a.ö said...

Jag har egentligen inget emot sömnpiller. Jag gillar ju Kjellvander, och det säger ju en del om en del..
Tycker bara att Notwist borde ha lagt av efter den gulliga nallebjörnsvideon. Som ni själva skrev. Postal Service gör det bättre!
Gillar bloggen dock..

1 april 2008 17:47  
Blogger niklas said...

m.a.ö: jag har som sagt väntat med iver på en uppföljare, men hade nog hoppats på något mer framåtskridande. men det är en bra skiva, och vi får för all del inte glömma vilket grunge-träsk the notwist en gång klev upp ur. det hade m.a.o kunnat vara mycket värre!

2 april 2008 13:24  

Skicka en kommentar

<< Home