tisdag, maj 20, 2008

Mates of State - Re-arrange Us

Redan inför förra albumet Bring it Back räknade jag ut Mates of State i tron att de vid det laget hade mjölkat ut det mesta möjliga ur konceptet "galenpanne-pop med växelsång och sättningen orgel/trummor". Den gången slog de mig på fingrarna och presterade ett av 2006 års bästa album. I väntan på nya skivan Re-arrange us brottades jag med liknande funderingar, men återigen visar de att det inte fanns någon anledning att tvivla. Den nya skivan skiljer sig en aning från de tidigare då låtarna inte spretar riktigt lika mycket samtidigt som Kori Gardner bytt ut sin orgel mot ett piano. De äkta makarna skriver dock fortfarande fantastiska låtar och att, som Pitchforkrecensenten Adam Moerder, kalla det här för musik att laga mat och diska till är inget annat än en ren förolämpning. Duon skriver, enligt min uppfattning, fortfarande musik med själ och hjärta så att det räcker och blir över. Re-arrange us är en 35 minuter lång uppvisning i hur man skriver poplåtar på gränsen till perfektion. Just nu har jag förälskat mig i singeln Get Better, den trallvänliga Great Dane och avslutande Lullaby Haze, men samtliga låtar håller väldigt hög klass. Bandet har visserligen en otroligt bra katalog bakom sig, men trots detta känns Re-arrange us redan nu som ett av deras allra starkaste alster.

Skivan släpps idag på Barsuk Records (Death Cab for Cutie, John Vanderslice, David Bazan, m.fl.).

Mates of State - Get Better

5 Comments:

Blogger madeleine said...

åh vill höra!

20 maj 2008 13:09  
Anonymous Yens said...

Riktigt bra det här. Pitchfork är dock skitnödigare än hela Sthlms kreddpajsare tillsammans så de är sällan särskilt pålitliga.

21 maj 2008 09:45  
Blogger madeleine said...

blev inte besviken nej!:D

21 maj 2008 10:07  
Anonymous anfang said...

Stickspår: Det här med musik att laga mat och diska till. Håller med om att det skrivs som en förolämpning, men jag tycker faktiskt att man med behållning kan lyssna på det mesta när man lagar mat och diskar. Alltså, diska är ju trist som Jordabalken och varför inte piffa till det hela med några favoritlåtar? Pitchfork-recensenten har nog inte ens försökt, det var bara en klyscha som flög in. Följdfrågan måste ju bli: Vad ska man då lyssna på när man lagar mat och diskar? Nej, fan, nu ska jag kolla in Mates of State-skivan. Tack för påminnelsen.

22 maj 2008 20:16  
Blogger oskar. said...

Anfang: Håller helt med dig. Musik som passar bra till diskning är icke att bespotta. Själv har jag upptäckt att Beirut fungerar alldeles ypperligt till både matlagning och disk. Ett annat alternativt torde väl vara Diskjokke (det fungerar faktiskt riktigt bra).

Annars kan man ju göra en playlist med tema kök. Vi kan börja med The Knife, Fischerspooner och The Fi(e)ld.

22 maj 2008 23:31  

Skicka en kommentar

<< Home