måndag, juni 02, 2008

Air France - No Way Down

Med tanke på att jag skriver det här i gassande solsken på balkongen så är det väl bara att konstatera att sommaren har kommit för att stanna. På gott och ont. Sommaren är ju en förrädisk årstid som många gånger har en tendens att falla platt redan innan den ens börjat. Varje år är det ett vågspel och det är kanske däri charmen ligger? Samtidigt så kommer förväntningar alltid i sällskap med sin ständiga följeslagare ångesten. En sommar fylld med oändligt långa ljuva nätter innebär garanterat också regntunga promenader hem efter kvällar då hon du nästan vågade prata med kysste någon annan.

De subtropiska tonerna av göteborgska Air France är ju som bekant som gjorda för den svenska sommaren. Debut-ep:n On Trade Winds släpptes förvisso, ironiskt nog, i december 2006 men fyllde sin funktion så mycket bättre när jul blivit juli. Sedan dess har några sporadiska mp3:or dykt upp lite här och där men det är först nu de är tillbaka med något mer omfattande än så. Sexspårs-ep:n No Way Down innebär ett stort steg framåt för gruppen och de introducerar här en lite mer fragmentarisk sida av sig själva, något jag lyfter på hatten för. Att de är hemmahörande på Tough Alliance-labeln Sincerely Yours är inte märkligare än att regn faller nedåt och även om ett visst kusinskap anats tidigare mellan de båda grupperna så har de i och med detta släpp åtminstone gått och blivit plastsyskon.

De två starkaste spåren, June Evenings och Collapsing at Your Doorstep, förmedlar samma eskapistiska känsla som nyss nämnda allians presenterade på Escaping Your Ambitions men placerar samtidigt Air France ett steg närmre de förmodade förebilderna i The Studio. Den upprepade slingan i Collapsing at Your Doorstep skvallrar kanske om den ambivalenta inställningen gentemot sommaren jag tidigare var inne på: "Sort of like a dream. No better."

Kanske är det drömmen om sommaren som är huvudsaken, åtminstone drömmen om drömmen. Vi får se var den tar oss. Kanske blir den som en dröm. Eller bättre.

Air France - Collapsing at Your Doorstep
Hela ep:n finns för ca fyrtio pix hos klicktrack.

8 Comments:

Blogger Christopher said...

Underbart mysig EP, känns som en gjuten del av mitt soundtrack för den här sommarens sena nätter/tidiga morgnar.

2 juni 2008 19:49  
Blogger André said...

Sjukt bra. Nån gång under sommaren måste jag testa att uppleva soluppgången tillsammans med denna EP.

3 juni 2008 14:02  
Blogger oskar. said...

Eller ännu bättre: soluppgången. Jag upptäckte för några veckor sedan att det finns en dörr ut på taket i huset jag bor. Planerar att bevittna solen stiga där någon dag. Med en flaska vitt och June evenings i bakgrunden.

3 juni 2008 14:50  
Blogger joan said...

ja, detta gillar jag. tack för notisen

3 juni 2008 21:13  
Anonymous Jonatan said...

Jag älskar denna skiva! Kan vara det bästa som kommit ut i år efter världens bästa magnetic fields! Jag har alltid tolkat "Sort of like a dream. No better" som en drogreferens men sommaren låter ju också bra! För övrigt är jag beroende av June evenings, så jäkla fin!

9 juni 2008 13:18  
Anonymous helena. said...

Är en utav de där som njuter av andras grej men ger aldrig tillbaka. Läst er blogg ny hyfsat länge utan att säga ett ord, så tyckte det var dags nu. Lägg för i helvete aldrig ner den här bloggen. Bäst på nätet just nu, och antagligen ett långt tag framåt.

10 juni 2008 10:59  
Blogger Johan said...

Tack, Helena. Det var snällt sagt. Och en bra kompensation för de tidigare uteblivna kommentarerna :)

10 juni 2008 16:58  
Anonymous Anonym said...

Jag har sett namnet på den här bloggen på andra sajter innan, men detta var första gången jag läste den. Mycket stilren, välskriven och allmänt tilltalande! Keep it up!

13 juni 2008 14:37  

Skicka en kommentar

<< Home