onsdag, juni 11, 2008

The Depreciation Guild - In Her Gentle Jaws

Återigen är det dags att uppmärksamma en förbisedd skiva från föregående år. Denna gång är det Brooklynduon The Depreciation Guilds debutskiva In Her Gentle Jaws som man släppte på eget bevåg i december. När de båda ynglingarna Kurt och Christoph skapar musik tillsammans gör man det i gränslandet mellan shoegaze och electronica. Programmerade synthar och trummor i grunden som sedan omges av ordentligt tilltagna gitarrmattor. Vad som gör bandet en aning säreget är att man använder sig flitigt av blippande nintendosynthar, vilket har gjort att bandets musik beskrivits som "8bitsshoegaze". Enligt egen utsago influeras man av storheter som Cocteau Twins, Ride och My Bloody Valentine. Influenserna överraskar väl föga och ibland går tankarna även till nugazeakter som M83.

Skivan är väl värd att uppmärksamma även om den är en aning ojämn och vid något enstaka tillfälle lite påfrestande. Ibland blir de blippande syntharna nästan ett stressmoment, ungefär som när man kämpar mot en snudd på omöjlig NES-boss till tonerna av en psykadelisk och enerverande MIDI-slinga. För det mesta lyckas man dock alldeles utmärkt och imponerar även med sin musikaliska skicklighet. Framförallt är det i mitten av skivan, då man anlägger ett poppigare sound, som den stora behållningen finns. Darklooming är en fantastisk låt och när man därefter följer upp med ytterligare två potentiella indiehits i Butterfly Kisses och Digital Solace tror jag till och med att förebilden Kevin Shields låter sig imponeras en smula.

Om man, med bandets tillåtelse, vill ladda ner skivan gratis så letar man under albumlänken på denna sida.

The Depreciation Guild - Darklooming

6 Comments:

Blogger madeleine said...

Oh de var bra!
snygga också;)

11 juni 2008 14:50  
Blogger Johan said...

Visst är det två bildsköna herrar, framförallt mannen till höger.

11 juni 2008 15:06  
Anonymous D said...

Oj, vad bra "Sky Ghosts" var! Ett annat band som säkert har lysnat på samma skivor som The Depreciation Guild när de var små är The Morning Paper. Kolla upp!

www.myspace.com/sendyourcards

12 juni 2008 01:37  
Blogger oskar. said...

d: Nästa gång får du scrolla ner några inlägg. Kika på föregående playlist-post så finns det något du kanske känner igen.

Morning Paper gillas, inget helgjutet album kanske men några låtar fungerar mycket bra. Hur som helst, tack för tipset. Sådant välkomnas!

12 juni 2008 08:41  
Anonymous Anonym said...

Det låter lite Mew över det här också.

13 juni 2008 19:12  
Anonymous Anonym said...

...och Deerhunter också. Fast de där blip-influenserna kunde de ha skippat. Man får helt fel associationer när man hör det, och det låter inte särskilt bra heller.

13 juni 2008 19:35  

Skicka en kommentar

<< Home