måndag, juni 16, 2008

Erik Levander - Kondens

Erik de Vahl. Erik Enocksson. Erik Levander. Erikarna tycks representera sin breda kvot av befolkningen även inom den svenska alternativa musikscenen. Den senaste av dessa väl värd att uppmärksamma är Erik Levander, vars andra album Kondens släpptes på Efterklangs Rumraket för ett litet tag sedan.

En kraschad hårddisk ställde till det ordentligt för Erik Levander och hans Kondens, då mycket av musikmaterialet gick förlorat. Men tack vare välvilliga donationer från hans fans kunde åtminstone delar av datan på disken återställas. Det är nästan slående när man hör vissa av spåren från skivan, det känns nästan som om kraschen satt sin prägel på exempelvis Hitta hem, som inleds med vänligt knastrig beep 'n click och senare övergår i ett noiseparti som mer eller mindre liknar en digital massaker. Kanske beror det bara på vetskapen om historien bakom Kondens, men jag kan inte riktigt kasta av mig känslan, det är som om Levander vill påminna oss om hur förgängliga saker och ting faktiskt är i vår digitala tidsålder. Hur det nu än är med den saken så domineras skivan av digitala instrument, även om akustiska inslag dyker upp både här och där. Kondens spretar åt lite olika håll, från lekfull Morr-elektronika i Sekund via brusiga ljudkollage liknande de som brukar målas av Porn Sword Tobacco i Oskärpa till pianostycken med postklassiska undertoner i Tribut. På det hela taget är det en ytterst abstrakt historia, vilket gör att lyssnaren inte får några utstakade vägar att följa. Stundom är detta tillsammans med ett flertal suveräna låtar skivans charm, men ibland blir materialet något för osammanhängande för att göra ett bestående intryck.

Erik Levander - Oskärpa

3 Comments:

Blogger oskar. said...

Kan inte annat än hålla med. Oskärpa är en av årets bättre instrumentala låtar enligt mig. Påminner lite om Khonnors diverse sidoprojekt.

17 juni 2008 16:37  
Anonymous Lovisa said...

Vill gärna finna fler låtar från Freddy and the trojan horse på internet. vet ni om man kan tanka ner albumet eller enstaka låtar från någon sida? skulle ni då kunna länka? Tack

18 juni 2008 15:04  
Blogger oskar. said...

Hmm, antar att den finns på de helt vanliga torrentställena. Annars finns den på emusic.com.

18 juni 2008 17:20  

Skicka en kommentar

<< Home