måndag, juni 16, 2008

Islands - Arm's Way


Kanadensiska sexmannabandet Islands bildades ur spillrorna av The Unicorns och släppte 2006 debutalbumet Return to the Sea, ett spretigt album av godkänd art som kanske ville lite för mycket för sitt eget bästa. För någon månad sedan landade uppföljaren Arm's Way på butiksdiskar lite här och var och även om det spretar ganska ordentligt även denna gång så känns det som ett mer moget band vi har att göra med. På pappret förefaller det sig som att snorvalpigheten är som bortblåst men tar man sig tid och kollar upp någon intervju med frontmannen Nick Thorburn så märks fortfarande en högst utpräglad slyngelmentalitet.

I en intervju utförd under slutförandet av albumet så framhöll Thorburn sin kärlek till Marc Bolans T.Rex och visst märks det att både Electric Warrior och The Slider gått varma i det Thorburnska residenset. Annars är väl de mest uppseendeväckande influenserna precis som förra gången calypso och spaghetti-western och det är även när de beståndsdelarna kommer till ytan som Islands rock blir som mest intressant. De inledande fem spåren är så gott som felfria där Pieces of you låter som matinérock för nittohundratalet medan Creeper smälter in på vilket tvåtusentalsdansgolv som helst. Därefter dalar det, ibland rejält, ibland lindrigt och det är egentligen inte förrän i avslutande Vertigo (If It's a Crime) som de lyckas resa sig igen, en elvaminuterspjäs som mynnar ut i ett Godspeed You! Black Emperor-crescendo av rang.

Om gruppen lyckats hålla sig undan från den stundtals alltför raka rocken så hade Arm's Way varit med och tampats på min 2008-lista. Som det är nu pendlar de för mycket mellan att vara ett högintressant band med originella influenser och ett något mer sofistikerat svar på The Hives. Ändå håller jag tummarna för ett sverigebesök i höst, för mig innebar deras spelning på Peace & Love 2006 lite av årets höjdpunkt.

Islands - Creeper