måndag, juni 09, 2008

Sonny J - Disastro

Att till punkt och pricka peka ut när och var den samplingsbaserade musiken stack upp huvudet ovanför ytan och tog sitt första andetag frisk luft är för mig att ta sig vatten över huvudet. Däremot får Dj Shadows Endtroducing betraktas lite som ryggrad i sammanhanget medan The Avalanches Since I Left You i det närmsta bör liknas vid ben. Ett senare steg framåt har vi i japanske Handsomeboy Technique och i år är det brittiske Sonny J som står för den tidskrävande processen att ha producerat ett album som till största delen består av samplingar (om man nu inte väljer att slänga in Quiet Village också). Frågan är dock om han lyckas tillföra så mycket, många gånger handlar det om ett storögt kopierande av redan satta mallar.

Sonny J fick under förra året en smärre hit i hemlandet med Jackson 5-klingande dussinlåten Can't Stop Moving men blev tämligen förbisedd här i kalla norden. I nästa vecka landar debutalbumet Disastro på labeln Stateside och det kommer med stor sannolikhet att snurra lite här och var i sommar. Albumet vill för det mesta åt alla håll samtidigt och lyckas emellanåt framstå som ett trevligt komplement till just The Avalanches men även paralleler till The Go! Teams framfusiga punkhip-pop kan dras lite här och var. När Sonny J inte lyckas hålla tillbaka sina mustiga onanipartier mynnar det dock ibland ut i rena Fat Boy Slim-pekoraler. Däremot verkar Vitalics gubbdisco äntligen ha fått en renässans i och med inledande Enfant Terrible och den tillbakalutade Cabaret Short Circuit platsar på vilken eftermiddagsplaylist som helst.

Disastro kommer antagligen inte få någon att höja avsevärt på vare sig det ena eller andra ögonbrynet men fungerar tämligen väl som sommarflirt. Sonny J är en mästare på att kopiera folk som gjort det till konst att kopiera andra. Och det är väl en konst i sig.

Ladda hem en album-mix här.

2 Comments:

Anonymous Adam said...

www.myspace.com/karibien

Vad tycks?

10 juni 2008 09:08  
Blogger oskar. said...

Låter lite som en midi-version av Tough Alliance eller Air France, vilket kanske är tanken också. Materialet som finns på myspace känns som intron men det kanske också är tanken.

10 juni 2008 10:23  

Skicka en kommentar

<< Home