fredag, augusti 22, 2008

Intervju: SALEM

Jag var ju inne på SALEM redan för någon vecka sedan och eftersom jag inte kunde hålla fingrarna i styr under en veva på deras myspace för några dagar sedan så skickade jag över några frågor och hoppades på det bästa. Trevligt nog fick jag svar.

BR: Först och främst så är ni tvungna att svara på den tämligen tråkiga men obligatoriska frågan om er själva: vilka är SALEM och vilka gömmer sig bakom namnet? Var kommer ni ifrån och hur kommer det sig att ni började med musik? Vad har ni för tankar om ert artistskap och vad har ni för syften och målsättningar?

S: John och Heather gick high school tillsammans i Michigan. Heather flyttade till New York och John till Chicago, där han träffade Jack. Vi startade SALEM för ungefär ett år sedan men vi har alla sysslat med musik sedan unga år. Heather var med i banden Golden Carriage och Bellzfromthedeep, John producerade musik under namnet WHORCE medan Jack hade projektet Young Cream tillsammans med Jesse Adams (som ofta bidrar med delar även i SALEM). Vårat enda egentliga syfte är att fortsätta göra musik och att någon förhoppningsvis lyssnar på den.

BR: Under året så har ni presenterat ett antal låtar på er myspace och nyligen släppte ni debutsingeln Yes I Smoke Crack. Genom detta har ni skapat ett litet surr i den så kallade bloggosfären och ni är enligt mig och andra ett av de mest intressanta banden för tillfället. Hur kommer det sig? Vad är det i er musik som får folk att använda sådana ord?

S: Vi trodde ärligt talat inte att folk skulle reagera som de gjort. Vi tror möjligen att vi har lyckats överraska eftersom vi bara har skapat musiken hemma utan att göra spelningar och på så vis undvikt att bli del av någon scen. Vissa gör inte musik som passar ihop med dem själva eller vad de gör, många stora artister är deprimerade förlorare men gör ändå upbeat-låtar om att dricka champagne på en yacht i gassande solsken. Jag antar att många är intelligenta nog att inse det falska i det hela och på så vis bli ointresserade. Jag tror att folk uppskattar vår musik för att den känns mer äkta och för att den bygger på riktiga upplevelser och riktiga känslor. Människor är väl generellt sett attraherade av äkthet.

BR: Ni har ofta blivit jämförda med The Knife, Burial och The Cocteau Twins samtidigt som ni även blivit betraktade som ett mer gotiskt alternativ till Crystal Castles och Chromatics. För det mesta ligger fokus på det mörka i era produktioner men finns det någon sanning i jämförelserna ovan? Vilka andra band influeras ni av och finns det något förutom musik som inspirerar er speciellt mycket? Konst? Filmer? Litteratur?

S: Vi är alla väldigt förtjusta i Cocteau Twins och lyssnade även mycket på My Bloody Valentine när vi växte upp. När det kommer till influenser så handlar det mest om personliga erfarenheter, sådant som har hänt oss och sådant som händer oss. Vi lyssnar annars väldigt mycket på traditionell musik och det händer väl att vi tar inspiration därifrån antar jag. Men det är svårt att säga exakt vad. Vi lyssnar på många sorters musik: skruvad hip hop, junk, metal, fallna popstjärnor och en hel del klassiskt.

BR: För ett tag sedan så gjorde ni en version av Bruce Springsteens Streets of Philadelphia som ni kallade Brustreet, hur kom det sig att ni valde just den låten? Om ni fick välja bara en låt att göra en cover av, vilken skulle det bli?

S: Vi har för vana att göra ganska många covers men just den här blev ovanligt lyckad. Just nu skulle vi nog välja att göra en version av Bob Segers We’ve Got Tonight.

BR: Så vitt jag vet så har ni inte och planerar inte heller att göra några live-spelningar. Är detta något som ni bestämt er för eller kommer ni att spela live i framtiden?

S: Vi har inte riktigt bestämt oss om det än. Vi får se.

BR: Sist men inte minst, när kommer ert debutalbum att släppas? Finns det något satt datum och kommer det att heta FuCKT eller är det bara arbetstiteln? Kommer det, liksom Yes I Smoke Crack, att släppas på Acephale eller har ni varit i kontakt med någon annan label?

S: Vi försöker att hitta en label som vill släppa albumet men har lite andra saker på gång innan. Så vi är inte helt på det klara med när det blir och vilken label som står bakom. Vi kommer troligen att släppa en ny sjua i Japan och förhoppningsvis en i England innan albumet kommer. Och när det kommer till titeln så får vi helt enkelt se vilka låtar som finns med innan vi bestämmer något slutgiltigt.

SALEM - Brustreet

3 Comments:

Anonymous Zebastian said...

Skulle just skriva en kommentar på ert förra inlägg om SALEM efter att ha lyssnat på deras MySpace flitigt under veckan. Då finner jag denna intervju... helt suveränt. Precis som bandet.

22 augusti 2008 16:48  
Blogger Johan said...

Bra intervju, Oskar!

22 augusti 2008 17:14  
Anonymous Eddie said...

Ja, tack. Salem är det bästa som hänt på länge. Nu hoppas man bara på fler låtar för att stilla abstinensen.

24 augusti 2008 23:55  

Skicka en kommentar

<< Home