söndag, augusti 31, 2008

Morgan Geist - Double Night Time

Morgan Geist hörde senast av sig med magnifika singeln Most of all som med en skönsjungande Jeremy Greenspan, svepande synthar och darrande gitarrer blev lite av grädden på moset för alla Junior Boys-fans år 2006. För det var sannerligen juniorpojkarnas år, men någon Morgan såg vi sedan inte särskilt mycket av. Lite trist såklart, sedan singeln lovade så väldans gott.

Nu är dock vår väntan strax över när Geist släpper albumet Double Night Time på sitt egna bolag Environ. I förhållande till senaste fullängdsalstret The Driving Memoirs (på tal om ypperliga bilåkar-skivor ett par poster sedan), som var en sorgsen hyllning till Morgans syster som gick bort i en bilolycka, tycks Double Night Time inte riktigt bygga på något koncept. Den är snarare en samling housepop-låtar med pastellstänk som säkerligen fungerar lika bra på klubben som de gör hemma på kammaren.

Samarbetet med Greenspan fortsätter och han förgyller ett flertal av skivans nio spår med sin kala och magnetiska sång. Först ut är kommande singeln Detroit som är en representativ och riktigt intressant öppningslåt. En väsande Greenspan ackompenjeras av ett kumulativt blip-bloppande som sedan, föga överraskande, övergår i ett klubbigt beat. Allt för mycket ljus ska dock inte kastas på Jeremy, även om skivan varit klart tråkigare utan honom. De instrumentala styckena står sig dock alldeles utmärkt på egna ben. Utan vokal inblandning är Nocebo, Lullaby och actionfilmsartade Palace Life fullgod underhållning för att hålla vilken lyssnaren som helst vaken. Men trots styrkan i dessa, och ett lyckat samarbete mellan Geist och Greenspan på låtar som Ruthless city, Most of All och The Shore lämnar Double Night Time efter sig ett något ofullständigt intryck. Det är färgglatt, lätt att tycka om på en gång, glättigt och man blir lite danssugen. Men när man nått avslutningen känns det lite knappt, lite för enkelt och man undrar om skivan egentligen kommer stå pall för tidens tand. Om den nu ens över huvud taget är ämnad att göra det, eller bara smaka friskt och ljuvligt för stunden, likt de frukt-menthos som just nu smälter i min mun.

Morgan Geist - The Shore