lördag, augusti 09, 2008

SALEM - Yes I Smoke Crack 7"

Syskonen Dreijers kajalsminkade och småmorbida tremänningar i SALEM har vi vurmat över tidigare. När februarimörkret låg som tyngst över oss var de allt vi behövde och när sommaren stod som högst för någon vecka sedan damp deras sjua Yes I Smoke Crack ner i mitt brevinkast och tog ner mig på jorden igen.

I dessa märkliga tider kan man ju till och med ha höga förväntningar även på debutalster och det var med tämligen spända fingrar som jag placerade den lilla vita plastbiten på skivtallriken. Två av spåren, Dirt och Snakes, har ju tidigare funnits tillgängliga via deras myspace så det var således de nya spåren Deepburn och Redlights som jag var mest spänd på. Och det är även de som får betraktas som ep:ns stora behållning.

De SALEM-alster som tidigare dykt upp lite här och var har förvisso varit kvalitativa rakt igenom men vissa av dem har emellanåt känts lite väl fantasilösa om man tagit sig tid att se bortom lagren av mörker, smuts och nedpitchade röster. Skeletten var stundtals lite väl fattiga på kalcium och nyhetens behag la sig ofta ganska fort. Det som hindrar just Deepburn och Redlights från att falla i samma fälla är att de står på en starkare grund samtidigt som de rent strukturmässigt är enklare att greppa. Melodiuppbyggnaden är rakare och beatsen betydligt mer pang på rödbetan. Med Yes I Smoke Crack bevisar SALEM varför de vid ett flertalet tillfällen blivit kallade för världens mest intressanta band just nu. Deras gotiska tonarter förvandlar The Knife till ett par sprudlande glada optimister och får Burial att verka som ett brittiskt svar på Thore Skogman. Det är bara att konstatera att årets mörker är här. Gott så.

SALEM - Snakes
Lyssna mer här.

1 Comments:

Anonymous Eddie said...

Motbjudande och fantastiskt på samma gång. Tack!

15 augusti 2008 23:36  

Skicka en kommentar

<< Home