tisdag, september 02, 2008

Fight Bite - Emerald Eyes

Musik handlar om att tappa fattningen. Om att fastna i rörelsen när du på Ica en tisdagseftermiddag sträcker dig efter blomkålen för att allt plötsligt förefaller att vara så fruktansvärt vackert. Det handlar om att börja gråta på övergångsställen och om att titta upp mot himlen och för en sekund faktiskt sympatisera med dem som tror att det finns någon som bor där. Emellanåt åstadkommer helt vanliga människor alldeles fantastiska saker. De senaste i raden är Fight Bite från Denton, Texas. De kom från ingenstans och har byggt ett bo i mitt huvud.

Duon utgörs av Leanne Macomber och Jeff Louis som tillsammans producerar saligt vackra mollballader i samma skola som Beach House. Fight Bite känns dock lite mer lo-fi-orienterade än sina Baltimore-kusiner och hymlar inte direkt med influenser som Nico och Kate Bush. Det jag främst fastnat för är deras sagolika förmåga att skapa harmonier och atmosfärer, allt med förvånansvärt enkla medel. I singelspåret Swissex Lover ackompanjeras Macombers ljusa stämma av en släpigt raspig synth och resultatet är i min värld bland det mest storslagna som presenterats 2008 (OS-invigningen inkluderad). Poppiga Widow's Peak placerar sig däremot på andra sidan skalan och låter som om Enya goes indie över Ica i rutan-ledmotivet. På ett bra sätt alltså.

Fight Bite är kanske årets mest angenäma överraskning så här långt och för mig så känns det lite beklämmande att ett band av den här kalibern har så få spelningar på last.fm. Ut och leta reda på detta. För din egen skull.

Fight Bite - Swissex Lover
Albumet släpps av bandet själva i oktober.

8 Comments:

Blogger niklas said...

Fint! Letade som besatt efter denna då endast Swissex Lover och någon mer låt fanns ute för lyssning. När jag äntligen fick tag på den blev det dock inte så mycket lyssnat. Kändes vid några enstaka vändor som lillasyrran till Beach Houses' begravningspop tyckte jag, men jag förstår nu att den antagligen förtjänar mer speltid.

2 september 2008 17:56  
Anonymous anfang said...

Känns väldigt intressant detta. Drar just nu hem plattan och den ska gå varm imorgon. Ja, tack för tipset!

PS. Ska ni jocka på Xiu Xiu i Malmö? Då ses vi kanske, har planer på att sticka dit. DS.

2 september 2008 21:07  
Blogger oskar. said...

Anfang: Intressant är ordet. Du har väl liksom jag en fäbless för Beach House om jag inte missminner mig och då kommer det passa som foten i skon.

PS. Yes, vi packar vårt pick och pack och far söderut för att vända lite vax i Malmö. Läste någonstans att det är obligatorisk närvaro och jag tror det stämmer. Det blir nog en angenäm tillställning. Dyk upp vetja! DS.

3 september 2008 00:00  
Anonymous Anonym said...

Mmm, de är fina. Tar ett tag innan de fina melodierna framträder, dock. Lo-fi-ljudmattan känns till en början oigenomtränglig. Skulle säga att de ligger närmare Grouper än Beach House.Har ni nämnt Grouper här på bloggen? Om inte, kolla upp!

//Linus

3 september 2008 17:43  
Blogger niklas said...

Linus: Ja Grouper är också en bra referens, även om jag tycker Harris sound är mycket stökigare än Fight Bite. Johan skrev ett inlägg om "Dragging a dead deer..." i början av Juli. Personligen håller jag också den skivan mycket högt, och borde ägna mer tid åt de tidigare skivorna.

3 september 2008 17:58  
Blogger Alice said...

Väldigt, väldigt fint tycker jag (inte helt oväntat då jag också är svag för Beach House).

Och så gillade jag den här texten; du har ett sätt att skriva om musik som jag tycker mycket om.

9 september 2008 13:42  
Blogger oskar. said...

Alice: Oj, tack! Det var snällt sagt.

11 september 2008 00:05  
Anonymous ulrika said...

ja, det här är bra grejer. me like! men så är jag ju inbiten beach house fan, båda skivorna underbara!

10 oktober 2008 10:47  

Skicka en kommentar

<< Home