söndag, september 14, 2008

Gang Gang Dance - Saint Dymphna

Enligt legenden flydde Saint Dymphna från sin vansinniga far, som efter att hans vackra fru dött bestämt sig för att gifta sig med sin egen dotter. Hon var nämligen det närmaste man kunde komma den extraordinära skönhet hans avlidna fru en gång burit på. Dymphna flydde från Irland tillsammans med prästen Gerebernus till Antwerpen, men söktes upp av fadern och hans följe och blev avrättade på plats. Saint Dymphna har sedan dess setts som ett helgon för skydd mot mentala sjukdomar, och hennes dödsplats sägs ha mirakulös läkekraft för vacklande psykologiska tillstånd.

Huruvida nya skivan från Gang Gang Dance med samma namn ska betraktas som en sådan läkande tillflyktsort eller inte är svårt att säga. Att musiken ger sken av både galenskap och besatthet råder det dock inga tvivel om, vilket gör den oerhört intressant att utforska. Med sina i grunden tribala trummrythmer och hypnotiserande elektronik påminns man än en gång om vilket enormt inflytande Animal Collective haft på den alternativa musikscenen i New York de senaste åren. Gang Gang Dance gör dock en helt annan grej, trots att de kan ses som ett tydligt uttryck för Brooklyns avant-garde-scen. Bebey sätter tidigt skivans organiska ton med stökiga syntharpeggios, orientaliska gitarrer och snygg percussion. Det går heller inte ogilla Lizzi Bougatsos vansinniga sång i First Communion som flirtar med både mathrock-genren och den punkiga discopop som CSS och Bonde Do Role vann framgångar med för ett par år sedan. Lika effektivt hyllar man forna pophjältar i Loveless-doftande Vacuum. Det må framstå som både spretigt och obalanserat men Gang Gang Dance lyckas, mycket tack vare sina genomtänkta rythmmönster, hålla samman soundet och ändå trycka ner mycket godis i samma påse. Då gör det inte så mycket att ambienta Princes förstörs av att MC:n Tinchy Strider plötsligt dyker upp med ett "- Oh Shit, Gang Gang!". Och när skivans absoluta höjdpunkt House Jam når Kate Bush och Hounds of Love-höjder bryr man sig inte så mycket om att Saint Dymphna förmodligen tyvärr inte kommer spelas under längre tid än några månader. Skivan släpps på The Social Registry och Warp den 21 oktober.

Gang Gang Dance - House Jam

6 Comments:

Blogger Tatti said...

Som jag har väntat på den här skivan, verkar jävligt bra.

14 september 2008 23:17  
Blogger niklas said...

Ja, den är riktigt fin, något tillgängligare än God's Money, utan att göra avkall på det fina soundet.

16 september 2008 17:03  
Blogger Tatti said...

Ja verkligen mer tillgänglig om man jämför med de två första, men det är en inte helt dum utveckling ävem om jag även gillar de tidiga lite galnare skivorna.

16 september 2008 17:24  
Blogger niklas said...

Nej det är en bra utveckling, men gillar även andra skivan. Har dock inte lyssnat på den första. Hur är den?

16 september 2008 18:37  
Blogger Tatti said...

Jag har två som bara släpptes på vinyl, Revival of The Shittest (tror den släpptes på cd senare) och en självbetitlad, de får God's Money att låta konventionell, men de är jävligt bra.

17 september 2008 15:14  
Anonymous Zebastian said...

Hade inte hört Gang Gang Dance innan denna platta men visst är de bra och väldigt varierade i sin stil tycker jag. Utan hade jag hade läst detta inlägg tänkte jag direkt på My Bloody Valentine när jag hörde inledningen på Vacuum. Får väl leta upp de äldre alstren också. Tack för en bra blogg.

25 september 2008 14:00  

Skicka en kommentar

<< Home