torsdag, oktober 02, 2008

Department of Eagles - In Ear Park

Jag tror att det var sommaren 2006. En vän hade gått loss på den rådande dotshop-rean och bland alla säkra kort som beställdes så halkade även en och annan chansning med. En utav dessa var Department of Eagles debut Cold Nose, ett album som ursprungligen släpptes 2003. Jag vill minnas det som lite märkligt (de engelska orden quirky och goofy sätter huvudet på spiken) och spretigt. När duon inte gjorde moloken pop var de ute och svävade i ett samplingsland där vilken vansinnig idé som helst fick söka asyl och slå sig till ro. Jag vet överhuvudtaget inte om jag uppfattade skivan som ett album, snarare som en serie idéer och experiment som klistrats ihop på bästa möjliga vis.

2008 är de hur som helst tillbaka med ett nytt ansikte. Samplingarna är nedpackade i bananlådor och de har slutat skriva låtar om att spela Tony Hawk's Pro Skater på Playstation 2. Fem år har gått och kanske förhåller det sig så att de vuxit upp. Duons ena halva, Daniel Rossen från Grizzly Bear, har ju även ett ok av indiekredd att bära på och vill med stor sannolikhet inte kladda ner sin CV med vilka flamsigheter som helst. Och tur är väl det, för de mognare fårorna klär Department of Eagles mycket väl.

Den excentriska pop som presenteras på In Ear Park är amerikansk indie med twist, där säregna takter blandas med återhållsamma nervsammanbrott och smågulliga kärlekshyllningar. Emmellanåt låter det lite som att TV on the Radio kompar en Isaac Brock i slow-motion eller som att ett Built to Spill med undertryckta aggressioner försöker framföra sina sånger på en färja i stormväder. De inledande spåren In Ear Park och No One Does It Like You sätter tonen och efter det så är det bara att segla i vind. Det har sällan varit så kul att bli positivt överraskad av ett andraalbum.

Department of Eagles - In Ear Park
Department of Eagles - No One Does It Like You

2 Comments:

Anonymous Gorillan said...

Hade fullständigt missat denna duo, vilket grämer mig som Grizzly-fan. Tack för tipset! "In Ear Park" är en s.k. kanonplatta!

3 oktober 2008 08:45  
Blogger niklas said...

Kan bara instämma, den här är riktigt bra. Tycker att de nosar ganska mycket både i Midlake- och till viss del även Decemberistland. Första alstret har jag inte hört, men även om jag hyser en viss respekt för tv-spelsromantik verkar den inte riktigt värd bekymret.

3 oktober 2008 14:35  

Skicka en kommentar

<< Home