fredag, oktober 10, 2008

Our Brother the Native - Parting Marrows

Our Brother the Native dök upp från ingenstans år 2006 och framstod med den minst sagt svårgenomträngliga debuten Tooth and Claw som ett Animal Collective-Teens. Den klaustrofobiskt kaotiska ljudbilden var många gånger som flytande betong: svårforcerad och med en tendens att bli totalt ohanterlig. Men den fyllde åtminstone sitt syfte i det avseendet att den byggde en god grund att stå på. Uppföljaren Make Amends For We Are Merely Vessels släpptes tidigare i år och var på de flesta punkter ett starkare och solidare album än debuten. Gruppen mejslade helt enkelt fram mer konkreta former ur betongen och deras pendlande mellan postrock-crescendon och drone-uflykter lyckades emellanåt låta som något helt eget.

Kommande digitala ep:n Parting Marrows är lite av ett steg tillbaka och man skulle kunna säga att den logiskt sett placerar sig mellan Tooth and Claw och Make Amends när det kommer till ljudbild och utförande. Upplägget är fortfarande tämligen kaotiskt men pusselbitar som piano, samplingar, handklapp och allmänt oljud faller relativt snabbt på plats och skapar det rakaste och ljusaste som gruppen presenterat hittills. Animal Collective gör sig fortfarande påminda lite varstans men här finns även spår av Paavoharju och The North Sea. Framförallt avsnitten där relativt raka melodier draperas i lager av hempulsljud är tilltalande och ep:ns besynnerligaste stund, Warm Refines, är bland det mest säreget medryckande jag hört i år.

Här kan man streama hela ep:n.

PS. Får man inte nog av Our Brother the Native så finns tilltalande soloalster av medlemmen Chaz Knapp att ladda hem gratis här. DS.