torsdag, oktober 30, 2008

Portastatic - Some Small History

Some Small History får nog anses vara en ordentligt blygsam titel med tanke på att Mac McCaughan under Portastatic släppt ifrån sig ett tiotal fullängdare genom åren. På en dubbelskiva samlas här rariteter, covers och alternativa versioner av redan utgivna låtar. När man bekantat sig med materialet råder det ingen tvekan om att Superchunk-frontmannens sidoprojekt Portastatic är essentiellt i sin helhet.

Portastatic's musik har alltid känts lite som Superchunks otämjda sida och mycket av materialet på skivorna har varit inspelat direkt på små fyrkanalare. Mac's nasala stämma har passat som handen i handsken med det slarviga gitarrharvandet som skapat en intim hemmainspelningskänsla. På Some small history blir det av förståeliga skäl en blandning av inspelningskvaliteter och då materialet inte alltid är ordnat kronologiskt kan det kännas lite ryckigt. Samtidigt är detta en del av charmen med denna samling där en fantastiskt avskalad version av Hot Chip's Boy From School och en mindre lyckad Ryan Adams-cover står sida vid sida med alternativa versioner av klassiska Portastaticlåtar som Skinny Glasses Girl och Little Fern, för att inte tala om den första Portastaticreleasen, skramliga sjuan Starter. Många av dessa låtar är snudd på omöjliga att få tag på i fysisk form, varför denna samling naturligtvis är ett måste för fans. Men inte bara inbitna Mac-fantaster har glädje av denna samling då rariteterna ofta håller lika hög nivå som låtarna på gjutna skivor som Slow Note From a Sinking Ship och I Hope Your Heart is Not Brittle. Nu vill jag bekanta mig med allt det står Portastatic på.

Portastatic - Your Own Cloud

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nyfiken, vad har ni för hörlurar? Vilka är bäst? vill gärna ha bra tips nu när min födelsedag närmar sig. tack

/ Lovisa

30 oktober 2008 21:13  
Blogger niklas said...

Lovisa: Jag är verkligen ingen specialist på hörlurar. För tillfället har jag ett par Denon AH-D1001 som jag tycker fungerar riktigt bra. AKG har också relativt gott rykte om man vill gå ner lite i pris, hade ett par AKG som gick till 400-500 kr för ett par år sen, helt klart prisvärda. Någon som har fler tips?

30 oktober 2008 22:01  
Blogger oskar. said...

Jag använder Sennheiser-snäckor när jag är utomhus och ett par trådlösa Philips hemma. Hade en av Sonys slutna modeller tidigare och de fungerade bra och levde ett aktivt liv från 99 tills i fjol. Sennheiser har ett gott rykte men de ser oftast ut som att de är designade av tolvåringar som tycker att Halo 3 är det tuffaste som finns så det är ju lite av ett minus. De är ganska dyra också. Jag är inte heller någon expert men jag tror att Niklas är inne på rätt spår. Koss Pro-4AA är förbannat snygga annars. Men de smakar så det kostar.

30 oktober 2008 23:18  
Blogger niklas said...

Sennheiser HD200 Master är visserligen ganska stilig i förhållande till deras övriga modeller.Dessutom är den inte fasligt dyr.

31 oktober 2008 08:16  

Skicka en kommentar

<< Home