tisdag, oktober 14, 2008

The Time and Space Machine - Volume One

Enmannabandet med det smått fantastiska namnet The Time and Space Machine utgörs av engelsmannen Richard Norris. Till vardags agerar han vapendragare åt Erol Alkan i småhemliga mixmästarna Beyond the Wizard's Sleeve men när han allena får agera spindeln i nätet producerar han fascinerande samplingsbaserad musik med en fot i sextiotalets psych-scen, en i sjuttiotalets Tyskland, en i ett beatbaserat funkträsk och de fem andra någonstans mellan himmel och jord. Debutalbumet Volume One bjuder på åtta spår som spänner över vitt skilda områden men som ändå lyckas bilda en relativt sammansvetsad helhet.

Det är många gånger intressant att glutta in i det universum Norris byggt upp med hjälp av samplingar och, vad jag förmodar, en stor skopa tålamod och experimentslusta. Långt ifrån alla låtar är lysande och emellanåt blir det lite väl enerverande när loopknappen tillåts vara intryckt alltför länge. Låtarna Zeitghost och River Theme hade mått bra av ännu en finputsning då deras fuzziga gitarrer skapar mer obehag än välmående.

I lyckade The Joys of Living Un-Hung Up och Be There påminns vi om nittiotalets mest frenetiska samplingsmästare och låtarna skulle lika gärna kunnat vara mellanspel på Jurassic 5:s debutalbum eller b-sidor på någon Dj Shadow-tolva. Som bäst blir det dock i avslutande Buffalo Roam, en easy listening-pastisch där slingan från Quiet Village's Gold Rush känns igen. Att göra nytt av gammalt verkar vara årets hetaste potatis.

Det är sällan det är så här trevligt att vara lost in time and space.

The Time and Space Machine - Buffalo Roam

Här kan man lyssna på mer.

7 Comments:

Anonymous Gorillan said...

verkar intrssant! Ni har tipsat om mycket bra musik det senaste.

14 oktober 2008 12:18  
Blogger Tatti said...

Oh schyst, hade jag helt missat.

14 oktober 2008 13:06  
Anonymous Anonym said...

En fråga om något helt annat: Någon som vet var man kan få tag på Passion Pit-EP:n? Alla onlinestores som har den verkar endast vara för US only och Amazons leverenstider är inte rimliga... Tack!

14 oktober 2008 22:51  
Blogger oskar. said...

Hmm, jag tycker inte att amazons leveranstider brukar vara något att klaga över. Köp från used and new och se till att produkten skickas från england. De verkar även ha den på cdon på import, står att det tar mellan fyra och sex dagar innan den levereras. Har du kollat med deras bolag? De ligger på frenchkiss records och man bör väl kunna köpa den genom dem.

14 oktober 2008 23:19  
Anonymous Anonym said...

Oskar: Tack! Kom på att det var amerikanska Amazon jag kollade med. Hade även glömt cdon.

Och även tack för en väldigt bra blogg.

14 oktober 2008 23:51  
Blogger oskar. said...

Inga problem. Tack själv!

15 oktober 2008 09:41  
Blogger Zebastian said...

Det här föll mig i smaken. Måste verkligen tacka för tipset.

26 oktober 2008 09:52  

Skicka en kommentar

<< Home