onsdag, december 17, 2008

Årslistan 2008, plats 25-21

21. Jacaszek - Treny

Finanskrisen framstod nästan som en solskenshistoria signerad Tom Hanks och Meg Ryan i förhållande till de sakrala ljudlandskap vi mötte på Michal Jacaszeks Treny. Det gångna året serverade ett flertal mycket solida postklassiska verk, men när tiden kommit för summering är Treny ett av dem som stått sig allra bäst.
22. Why? - Alopecia

Att följa upp mästerverket Elephant Eyelash borde framkalla skrivkramp och ångest hos de allra flesta artister. Det var dock uppenbarligen inget bekymmer för frontmannen Yoni Wolf, som inom en ganska rimlig tidsperiod skrev en uppföljare. Alopecia innebar ett närmande mot mer traditionell indierock, men låter minst lika bra som dess föregångare.
23. Speedmarket Avenue - Way Better Now

Det har varit ett tämligen magert år för den svenska indiescenen, men Speedmarket Avenue var ett av få band som visade framfötterna. På deras andra album nådde den medryckande popmusiken högre höjder än tidigare och bandet lyckades hitta en alldeles utmärkt balans mellan hysteri och stillsamhet.

24. Sin Fang Bous - Clangour

Sindri Mar Sigfusson från Seabear ställde i år till med kalas på egen hand och visade som bäst upp hur Panda Bear skulle låtit om han vore islänning eller hur soundtracket till en spagetti-western skulle te sig om den utspelade sig på Vatnajökull. Med klara melodier blandat med kontrollerat kaos kändes musiken på Clangour lika älskvärd som dess omslag.25. Our Brother The Native - Make Amends For We Are Merely Vessels

Debuten utgjordes av en relativt rörig massa musikaliska element. Men när de tre amerikanska ynglingarna i Our Brother The Native samlades för att spela in en uppföljare presenterades plötsligt en helt annan femma. På Make Amends… låter bandet som om småsyskon till medlemmarna i Godspeed You! Black Emperor druckit gift och käkat småkakor i studion.

Etiketter:

8 Comments:

Blogger Johan said...

gott och nyttigt.
fortsätt!

17 december 2008 11:37  
Anonymous Gorillan said...

Av dessa har jag främst lyssnat på Our Brother the Native - och deras album är som sagt bra! Ska bli spännande att se toppen...

17 december 2008 18:20  
Blogger Johan said...

Our Brother the Native - Augural wraith ------

17 december 2008 21:34  
Blogger niklas said...

Johan: ja, ep:n är också mycket fin.

18 december 2008 20:08  
Blogger Madeleine said...

är det bara oskar som ska lista? Niklas o Johan då?;)
ser fint ut hitills.

19 december 2008 09:55  
Blogger niklas said...

Madeleine: Vi har tagit fram listan gemensamt. Det råkar bara stå Oskar i nedre kanten då han varit så snäll att skapa posterna!

19 december 2008 10:12  
Blogger Madeleine said...

niklas: hehe tänkte väl det! hoppas allt är bra o att vi ses under 2009. Sugna på att spela igen? Ifall ni råkar vara i Sthlmsområdet den 10e januari så spelar vi på Debaser Slussen föresten.

19 december 2008 12:47  
Blogger oskar. said...

Madeleine: Självklart är vi sugna på att spela igen! Såg att ni skulle vända vax här uppe i krokarna men om jag inte är helt ute och cyklar så ska vi göra samma sak i Uppsala den dagen. Trist trist.

19 december 2008 15:55  

Skicka en kommentar

<< Home