onsdag, januari 07, 2009

The Pains of Being Pure at Heart - s/t

Det är svårt att ha invändningar mot New Yorks musikscen för tillfället. Album från storheter som High Places, Gang Gang Dance och Vampire Weekend växte sig omistliga förra året och 2009 kunde ju knappast börjat bättre än med ännu ett övertygande album från Animal Collective. Inte nog med att stadens musikscen haft en förmåga att ligga i utvecklingens framkant, på senare tid har de även visat sig omåttligt skickliga på att vaska guldkorn bland musikhistoriens reliker och klenoder. Crystal Stilts var redan ifjol och nosade på ljudet av Manchesters åttiotalsscen och när nu The Pains of Being Pure at Heart äntligen debuterar med sin melankolimelodiska rock så känns det nästan som när Bob Dylan släppte Bringin It All Back Home en gång i tiden. Om rocken nu fått för sig att leva igen så är det definitivt i USA, kanske främst i N.Y, den verkar höra hemma.

Man skulle kunna säga att historien upprepar sig och om det för ungefär åtta år sedan tisslades och tasslades om ett visst The Strokes så känns det som att The Pains of Being Pure at Heart kan bli årets stora genombrott och med stor sannolikhet omslagsgrupp för en återigen återuppstånden musikgenre. Snacket om gruppen har förvisso gått varmt i princip överallt det senaste halvåret och singeln Everything With You talade klarspråk när den dök upp för några månader sedan. Frågan kvarstod dock om de kunde leverera ett lika gjutet album och med facit i hand så är det bara att proklamera att resultatet är minst sagt strålande.

Den självbetitlade debuten kan mycket väl vara bland det charmigaste och mest klockrena vi får höra i år och om du inte själv förstått hur mycket du längtat efter den perfekta blandningen mellan The Jesus and Mary Chain, The Radio Dept. och Camera Obscura så är det bara att krypa till korset omedelbums. Att de sedan framkallar The Smiths-vibbar (precis lagom till att vi börjat bli sugna på The Smiths-vibbar igen, även fast vi inte visste det sjäva) i Teenager in Love gör ju inte saken sämre. Jag hoppas att jag inte är ensam om att vilja rota fram mina gamla Converse och dansa in våren sjungandes: You don't need a friend when you're a teenager in love with Christ and heroin. Vi ses där.

The Pains of Being Pure at Heart - Come Saturday

Mer finns att hämta här.

5 Comments:

Blogger Johan said...

Mmm, det här är ljuv musik för öronen.

7 januari 2009 10:12  
Anonymous Patrik said...

Tack för tipset. The Field Mice goes shoeagze kan man säga.

8 januari 2009 00:37  
Anonymous Gorillan said...

Har inte lyssnat på hela skivan än, men det är bara en tidsfråga.

8 januari 2009 21:17  
Anonymous Anonym said...

låter nästan som ett coverband på my bloody valentine anno "strawberry and wine" men likväl väldigt bra.

11 januari 2009 22:24  
Anonymous antz said...

fin recension, instämmer helt! Field Mice goes shoegaze var en bra beskrivning tycker jag.

29 januari 2009 13:55  

Skicka en kommentar

<< Home