fredag, februari 06, 2009

Lotus Plaza - The Floodlight Collective

Förmodligen har jag inte varit ensam om att tro att Bradford Cox i stort sett är den kreativa kraften bakom Deerhunter. Inte minst stärktes denna uppfattning i samband med att Cox släppte en ypperlig skiva under sitt soloprojekt Atlas Sound under föregående år. Deerhunters gitarrist Lockett Pundt tycks dock i och med sin egna utflykt under namnet Lotus Plaza haft ett tämligen stort kreativt finger med i spelet, åtminstone på Microcastle. The Floodlight Collective, som släpps i slutet av mars på Kranky, är nämligen en av de bättre skivorna som vevats i min lägenhet sedan ett bra tag tillbaka.

Visst kommer The Floodlight Collective att liknas vid Atlas Sound-debuten Let The Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel, vilket inte på något sätt är märkligt då ljudatmosfären har en hel del likheter. Precis som Cox verkar Pundt ha ett verkligt behov av att kanalisera den drömpop han funnit hos sina Slowdive- och Cocteau Twins-skivor. Men där Cox verkar i en sömnigt neddrogad ljudbild befinner Pundt sig i ett något mer vaket tillstånd. Många av låtarna är relativt upbeat med klassiska fyrtaktstrummor och gitarrslingorna är trots sin dimmiga omgivning tämligen uppfriskande. Inledande Redoakway är ett bra exempel där jangelpops-doftande trummaskiner successivt bygger upp en kaskad av tamburiner och anemiska Noah Lennox-körer. Quicksand får säkert en och annan lyssnare att dra paralleller till Beach Boys och sextiotalet medan majoriteten av skivans övriga kompositioner snarare drar mot ett mer akustiskt shoegaze-sound som påminner om Songs of Green Pheasant och Film Schools mer timida stunder. Bradford Cox är tydligen inblandad i trumslagandet på Different Mirrors, i övrigt är detta Pundts verk rakt igenom. The Floodlight Collective består av en stark samling låtar och har egentligen inga påfallande svagheter. För att avsluta detta inlägg med ett statement: debuten från Lotus Plaza knäpper överraskande nog Atlas Sound på näsan. Inte nog med det, den bär dessutom på en enorm potential att låta sig växa ytterligare under året.

Lotus Plaza - Redoakway

2 Comments:

Blogger Rabenschwarz said...

uhh i don't understand but i like this blog.

7 februari 2009 10:35  
Blogger oskar. said...

Sannerligen ett magnifikt album! Kände mig nästan lite trött på Deerhunter och Derrhunter-relaterat material när jag tog mig an Lotus Plaza men albumet sitter som en smäck redan efter två lyssningar. En ytterst trevlig överraskning.

7 februari 2009 15:52  

Skicka en kommentar

<< Home