lördag, februari 21, 2009

Mountains - Choral

Mountains är en duo bestående av de båda herrarna Brendon Anderegg och Koen Holtkamp som känt varandra sedan de gick i skolan tillsammans som barn. Med en gemensam förkärlek till ambienta ljudmattor har de experimenterat med musik tillsammans sedan slutet av nittiotalet. Under projektet Mountains har de sedan tidigare utgivit två skivor, och fångade mitt intresse med 2007 års album Sewn. Deras tredje verk Choral släpptes nu i mitten av februari på Thrill Jockey, och bär på några riktigt trevliga kompositioner.

På Choral är de svävande mattorna och lagren av brus flera än tidigare och även emellanåt ackompenjerade av akustiska gitarrer. Detta berikar Mountains ljudbygge ytterligare och framkallar en mer intressant stämning än tidigare. I jämförelse med föregångaren Sewn bär den således på fler nivåer, vilket inte minst illustreras i skivans starkaste komposition Map Table, där ett gitarrplock som lika gärna skulle kunna vara härstamma från svenska stoltheter som Tape eller ASS övergår i en drivande melodi och rymliga loopar. Till skillnad från den är de flesta spåren på Choral betydligt längre och klockar in på någonstans runt tio minuter styck. Melodica med sina utdragna dragsspelsmattor och studsande klockor rör sig i mer arktiska miljöer och påminner om genrens egen golden boy Christian Fennesz. Tillsammans med flertalet av Chorals övriga låtar är den hänförande vacker. Oräkneliga är gångerna då jag konstaterat för mig själv att Mountains tredje album är omistligt att möta vinterns slut med.

Lyssna på Map Table från skivan här.

2 Comments:

Blogger Royal Modesty said...

Hej! Läs våran bandblogg! Skulle vara intressant för dig tror jag!
http://royalmodestyblog.blogspot.com/

Vi släpper debutalbumet i början av Maj, men har redan nu läckt ett spår från skivan. Lyssna på "Ride To Sanity" på våran myspace.
www.myspace.com/royalmodesty

Tack för en trevlig blogg!
Royal Modesty

22 februari 2009 22:56  
Blogger niklas said...

På tal om Mountains eller mitt brinnande intresse för svensk arenapop?

23 februari 2009 08:26  

Skicka en kommentar

<< Home