lördag, februari 28, 2009

Patients - Volume 1

Att Ben Cooper är en produktiv herre med många järn i elden känner vi till sedan tidigare. Under de tre föregående åren har han släppt två ypperliga skivor och en lite mindre bra under sina alias Electric President och Radical Face. Han har även sysselsatt sig med ett antal sidoprojekt och under ett nyskapat sådant, Patients, släppte han för ett tag sedan skivan Volume 1. Även om hans senaste släpp Sleep Well fick mig att för första gången känna att hans produktivitet hade börjat gå ut över kvaliteten är det ändå med höga förväntningar man tar sig an någonting som Cooper är inblandad i. Med Volume 1 visar han dock att det förhoppningsvis bara var en engångsföreteelse. Skivan är en ganska spretig samling låtar, men ligger närmare det sound som Electric President-skivorna haft än det som fanns på Radical Face-skivan.

Om man läser på hans hemsida får man veta att låtarna som utgör skivan är sådana som han spelat in och därefter inte riktigt vetat vad han skulle göra av. En sådan beskrivning väcker rimligen vissa tvivel kring kvaliteten, men den är faktiskt genomgående hög. Skivan rymmer såväl countrylåtar som a capella-stycken, men ofta låter det ungefär som vi vant oss vid att det gör när Cooper komponerar. Efter att ha bekantat mig med skivan är det nu ett antal låtar därifrån som tar plats bland mina favoriter ur hans katalog. Mind Ur Manners, The Voice of Our Age och If You Come Back To Haunt Me är fantastiska poplåtar medan Sad Business är så vacker att man närapå fäller en tår.

Jag måste även ta tillfället i akt att berömma idén bakom distributionen av skivan. Den är endast tryckt i 100 exemplar och för att erhålla en kopia fick man bedriva byteshandel med Ben. Man skickade helt enkelt en valfri sak (dock inte pengar) till Ben som i utbyte skickade en skiva. Tyvärr har alla skivor redan gått åt, men man kan roa sig med att läsa listan över gåvor här. Det finns en del guldkorn som exempelvis nummer 73. På samma sida kan man också läsa en liten beskrivning av skivans samtliga spår, vilket är ganska underhållande.

Patients - Mind Ur Manners