tisdag, februari 10, 2009

Suburban Kids With Biblical Names - #4

Det känns som att Suburban Kids With Biblical Names debutalbum #3 från 2005 släpptes i en helt annan tid. Jag minns hur Rent A Wreck nästlade sig in överallt och hur mina mest nutidsfrånvända vänner raljerade över vad de tyckte var löjlig och fånig popmusik. Det var en tid då alla fortfarande hade möjlighet att i princip hålla koll på det mesta som hände i popsverige. Men sedan hände något. Det mesta började rinna mellan folks fingrar och man kan fråga sig om ett liknande genombrott för ett liknande band är möjligt idag? Det känns som att musikscenen i Sverige dessa dagar består av avsevärt många fler lager. Att det gått de flesta förbi att Johan Hedberg släppt solo-ep:n Femspårs-ep och att Peter Gunnarsson harvat på med sitt andra band Springfactory får väl betraktas som tydliga tecken på detta.

Att det under de senaste fyra åren varit tyst om SKWBN är således en tämligen skev syn av verkligheten men det är däremot korrekt att ep:n #4 är deras första gemensamma släpp sedan albumdebuten. Vad som har hänt ljudmässigt sedan sist är svårt att sätta fingret på men duon verkar åtminstone inte ha förlorat förmågan att skapa medryckande melodier på ett iögonenfallande sätt.

Det lätt burkiga ljudet från #3 har fått ge plats för en klarare produktion och det känns på det stora hela som om duon blivit snäppet vuxnare. Om de tidigare varit totalt begeistrade av att bara få ägna sig åt att spela musik så känns det nu som om de dragit upp persiennen i studion och tittat ut genom fönstret. Studenter på flak är ett gott exempel på detta då den med sin vardagsfylletext, catchiga refräng och dystrare vers illustrerar hur det känns att slängas mellan hopp och förtvivlan. I inledande 1999 kommer de flesta känna igen SKWBN medan Europe och World Music framstår som lugnare experiment, perfekta som utfyllnad på en ep men fortfarande tillräckligt bra för att ge mersmak. Det känns trevligt att Haningeduon är tillbaka. Det kommer liksom alltid att finnas plats för band som lyckas klämma in rader som "poliserna var helt jävla galna" i en refräng.

Suburban Kids With Biblical Names - 1999

Finns på emusic. Lyssna mer här.

2 Comments:

Anonymous Rabbi von Sydow said...

Den var ju riktigt bra, låten!

11 februari 2009 03:26  
Blogger oskar. said...

Javisst! Men Studenter på flak är ännu bättre.

12 februari 2009 00:12  

Skicka en kommentar

<< Home