tisdag, mars 31, 2009

Grizzly Bear - Veckatimest

Första gången jag hörde Grizzly Bear utgjorde deras musik en mycket lågmäld, hemmasnickrad form av shoegazepop. Den drog rent av emellanåt mot akustisk slowcore och band som både Bedhead och Calla blev referenspunkter i min hjärna. Debuten Horn of Plenty följdes upp med succéalbumet Yellow House som återfanns i topp på många årslistor i slutet av 2006. Med tanke på vilket rabalder det blivit bland indiepaparazzis när nyheterna om kommande Veckatimest nått dem, får man förmoda att förväntningarna är högt ställda på de bildsköna ynglingarna från Brooklyn. Och de kommer förmodligen att infrias, åtminstone till stora delar.

Veckatimest låter allt annat än lika undertryckt och sparsmakat akustiskt likt debuten, inte heller rör den sig i samma murkiga domäner som dess föregångare Yellow House. Vi betraktar rent av det mest färgsprakande musikaliska alstret hittills från Grizzly Bear. De psykadeliska inslagen finns kvar, och Veckatimest förefaller vara en utmärkt avvägning mellan psykadeliskt orienterad experimentell kammarpop (Fine For Now, Southern Point) och mer traditionella och välstrukturerade former av välsvarvat låtsnickeri (Ingen kan väl undgått Two Weeks?). På det hela taget består albumet av ett smart och välavvägt urval låtar som knyts samman i en stringent ordning genom en konsekvent och tilltalande ljudatmosfär. Att både Nico Muhly och Victoria Legrand från Beach House (Two Weeks) haft varsitt finger med i spelet borde väl också väcka intresset hos en och annan lyssnare. Skivan kommer att släppas i slutet av maj på Warp.

Streama låten Cheerleader från skivan här.

1 Comments:

Anonymous Hans said...

Hej, du har en rätt true-blogg. Undrar om du har lust och tid att kolla på mitt bands nya och första video och kanske lämna feedback. Tack dude.

http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=alZ34QC4CCs

31 mars 2009 19:45  

Skicka en kommentar

<< Home