söndag, juli 12, 2009

Dinosaur jr - Farm

Det var med skräckblandad förtjusning jag för några månader sen valde att riva av Feel the Pain på Guitar Hero hemma hos en kompis. Både skam och lycka genomströmmade mina klumpiga fingrar när de snubblade över tangenterna. För Dinosaur jr är nästan att betrakta som en helig ko inom den amerikanska slackerindie som med åren kommit att bli något av en bas i skivsamlingen. Och bandet är nog något av en fossil fornlämning vid det här laget - Dinosaur har varit med i närmre ett kvarts sekel. Överraskande nog håller deras oförändrade gitarrformula fortfarande mycket hög klass och bandets nya album Farm är i stort sett lika trevlig att lyssna på som föregångaren Beyond.

Inför 2007 års Beyond var Dinosaur jr åter den ursprungliga medlemsuppsättningen sen det glada åttiotalets dagar. Och plötsligt fann vi återigen två av nittiotalsindiens tyngsta namn inom samma konstellation: J Mascis och Lou Barlow. Många vågade nog inte vänta sig annat än pinsam återföreningsflopp men fick ordentligt på nöten när resultatet väl låg på skrivbordet. Låtmaterialet var genomgående kvalitativt och medryckande, gitarr-sticken var mer kreativa än på länge och som helhet var Beyond en mycket stark historia. Farm håller åtminstone samma nivå,troligtvis är den ännu starkare. Öppningslåten Pieces inleds med en vräkig melodisk gitarr som i all sin melankoli för tankarna till första spåret Out There på dinosauriernas magnum opus Where You Been. Överlag minner ljudbilden och låtarna på Farm om Where You Been, vilket naturligtvis är ett gott tecken. Emellertid rör sig Farm inte enbart om någon ensidig passning tillbaks till nittiotalets svunna triumfer. Med spår som Plans, Over It och Imagination Blind visar Mascis och hans kamrater att indierocken fortfarande lever, inte bara genom ostämda fenderkopior i händerna på kreddiga sovrumsrockare utan även i det vidare studioformatet.

Dinosaur Jr - I Want You To Know

För att se gubbarna i Dinosaur åka skateboard och bmx i videon till singeln Over It klicka här.

6 Comments:

Blogger Emil said...

Farm (via Spotify) fick mig att börja lyssna på Dinosaur jr. Och helt plötsligt öppnade sig ytterligare ett avlägset hörn av indievärlden. Ibland är Spotify underbart bra på att leda in indielyssnare på nya vägar.

12 juli 2009 16:07  
Blogger niklas said...

Emil: Ja, i såna avseenden är spotify inte särskilt tokigt, och allt fler skivbolag tycks ansluta sig allt eftersom. Nu har du en fin tid framför dig med Where You Been, You're Living All Over Me och de andra Dinosaurskivorna.

12 juli 2009 16:19  
Anonymous Gorillan said...

Köpte skivan på vinyl i dag. Fint att ha hemma i hyllan :)

13 juli 2009 01:35  
Blogger niklas said...

Gorillan: Helt rätt. Ska följa ditt exempel så snart mitt samvete tillåter.

13 juli 2009 04:50  
Blogger Madeleine said...

den är fantastisk.

16 juli 2009 10:42  
Anonymous antz said...

fin recension, jag håller med om praktiskt taget allt som sägs här!

20 juli 2009 09:46  

Skicka en kommentar

<< Home