torsdag, december 24, 2009

Årslistan 2009, plats 1: Lotus Plaza - The Floodlight Collective

Deerhunter har alltid strävat efter att låta musiken sväva fritt mellan olika poler av musikspektrat. Ambient har blandats med punk samtidigt som pop och shoegaze smält samman på ett många gånger effektivt sätt. 2007 års Cryptograms stakade väg för storverket Microcastles 2008, och frontfiguren Bradford Cox sidoprojekt Atlas Sound verkade vara bevis nog för att Cox var den drivande kraften i bandet. Fram tills att den introverte bassisten Lockett Pundt släppte sin The Floodlight Collective under namnet Lotus Plaza det vill säga.

Det är svårt att förneka Pundts inverkan på Deerhunters utveckling. Vill man ha bevis så är det bara att lyssna igenom Turn It Up Faggot från 2005, ett album som släpptes innan Pundt anslöt sig till bandet. Skillnaden mellan Turn It Up Faggot och Cryptograms är kanske inte enorm, men ändå påtaglig. Mycket av det som kommit att bli Deerhunters signatur saknas och det är även detta Pundt förfinar på solodebuten The Floodlight Collective.

Fokus ligger på mötet mellan ambient och punk och den skygge Pundt framför sina låtar i en dimma som känns naturlig för att en sådan kombination ska fungera. Det är emmellanåt svårt att sätta fingret på vad som är mest väsentligt i Lotus Plazas universum och många gånger fungerar Pundts röst mer som ett instrument samtidigt som gitarreffekterna får en betydlig och framträdande roll.

The Floodlight Collective har blivit lite av en följeslagare under det gångna året. Ett album för rastlösa sommardagar lika mycket som för karga vinterpromenader. Det är ett album som på ett sällsamt vis känns som ditt eget och som talar sitt eget språk just till dig. Beroende på hur du känner så förvandlas samlingen sånger till mikroskopiska popexplosioner eller så berör de som trasiga fragment. Lotus Plaza laborerar med medvetandet, minnet och relationen dem emellan och samtidigt så blir The Floodlight Collective lite av en hyllning till minnets labyrintgångar och medvetandets irrvägar.

Lotus Plaza - Wipeout

Etiketter:

13 Comments:

Blogger SG said...

Oj. Det var ju ett lite otippat val. Uppfriskande! Har ej hört, men ska definitivt kolla upp.

24 december 2009 14:22  
Anonymous Markus said...

sätter nog själv animal collective - mpp etta på min lista, men floodlight collective kommer inte långt efter. tack för ännu ett bra år och en fin lista!

27 december 2009 17:35  
Blogger Johan said...

SG: Tror absolut inte att du kommer bli besviken på The Floodlight Collective.

Markus: Tack själv, för att du läser och kommenterar.

27 december 2009 18:01  
Blogger Niklas said...

En etta jag aldrig ens hört talas om! Håler med SG, väldigt uppfriskande. Ska helt klart kollas upp. Tack för en bra lista! Blir det någon årtiondelista också?

28 december 2009 11:49  
Blogger Johan said...

Niklas: Du gör helt rätt i att kolla upp skivan.

Dessvärre blir det inte någon årtiondelista för vår del. Decenniet har sammanfattats så utförligt på många andra håll att vi inte tror oss ha så mycket att tillföra.

28 december 2009 12:47  
Anonymous ulrika said...

jag har ännu inte lyckats få tag på/ladda ner denna skiva, men tror absolut jag kommer gilla den. fin lista!

28 december 2009 15:08  
Blogger Ola said...

Ska kolla upp er etta, aldrig hört. Fint i övrigt, gillar att ni fick med Camera Obscura - tycker de blev lite bortglömda på årslistorna generellt. Och Fontän var kul att ni fick med. Bra jobbat som vanligt!

28 december 2009 22:53  
Anonymous Andreas said...

Gott jobbat, som vanligt. Lyssnade mycket på Lotus Plaza i början av året och återvände till den när det var dags för min årslista. Gillar den, men tycker inte den tillhör toppen. Lovar att lyssna igen, den är absolut inte dum och kanske inser jag sent omsider dess stohet. Ska också ge Callahan en chans, slölyssnade en gång och tyckte det lät hiskeligt tråkigt, men det är nog ingen skiva man kör i bakgrunden medan man pysslar med annat.

28 december 2009 23:20  
Anonymous antz said...

snyggt jobbat! det var ett oväntat val av första plats må jag säga. tjusig motivering! jag har lyssnat en del på "The Floodlight collective" under året men den kvalade inte riktigt in bland mina val även om jag verkligen gillar en del spår som "Antoine" och "Sunday Night". inser givetvis att jag borde lyssna igen. återigen gott jobbat!

29 december 2009 12:42  
Blogger Johan said...

Vi bugar och bockar inför allt beröm. Extra kul att kunna kasta lite ljus på en skiva som verkar ha passerat under mångas radar.

ulrika: Det tror jag också att du kommer göra.

Ola: Ja, med tanke på hur stark Camera Obscuras skiva var så är det underligt att de blev såpass förbisedda i slutändan.

Andreas: Ett par låtar från Callahans skiva ryckte tag i mig från första stund, men det krävdes ett antal lyssningar innan alla bitar föll på plats så det kan nog vara värt att ge den lite ny speltid.

antz: Hoppas att de extra lyssningarna gör susen för din relation med Lotus Plaza.

30 december 2009 00:01  
Anonymous Henke said...

Väldigt bra lista måste jag säga. Både Neon Indian och Bill Callahan i top 5 är stort plus i mina ögon. Saknar bara två av mina favoriter, Micachu & The Shapes och grymt underskattade The Rural Alberta Advantage. Har missat Lotus Plaza men kommer kolla upp direkt med tanke på er förnämliga smak :)

31 december 2009 15:23  
Blogger Axel said...

Oj, den här skivan är hur bra som helst, får väldiga Person Pitch-vibbar! Genomgående finfin lista.

5 januari 2010 12:08  
Blogger gustav said...

Kul att se! underskattat album, Bradford Cox fick tyvärr all uppmärksamhet med sitt Logos album. Check this out!

22 januari 2010 13:19  

Skicka en kommentar

<< Home