onsdag, december 23, 2009

Årslistan 2009, plats 5-2

2. Neon Indian - Psychic Chasms

Som en blixt från klar himmel dök Alan Palomo's (Vega) Neon Indian upp och förgyllde hösten 2009 med sin glättigt aviga low fidelitydisco. Tvärdistade synthar, en sällan skådad känsla för rythm och ypperliga sångmelodier gjorde Psychic Chasms till en av årets mest angenäma musikupplevelser.


Neon Indian - Deadbeat Summer3. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion

Att djurkollektivet skulle leta sig upp i toppskiktet av vår lista i år är förmodligen inte någon skräll i läsarnas ögon. Merriweather Post Pavilion är kanske inte Animal Collectives bästa skiva rent låtmässigt. Betraktad som rent albumkoncept är den däremot alldeles förträfflig. Sällan har ett album låtit så sammanhållet, så genomtänkt och tematiskt.

Animal Collective - My Girls

4. Bill Callahan - Sometimes I Wish We Were An Eagle

"I used to be darker / then I got lighter / then I got dark again". En av årets vackraste textrader, tagen ur en av årets vackraste låtar som i sin tur figurerar på en av årets vackraste skivor. Det mesta rörande Bill Callahans andra skiva i eget namn var vackert, inte minst hans röst som säkerligen kan framkalla rysningar även hos de mest hårdhudade.

5. Real Estate - s/t

New Jersey's Real Estate är utan tvekan en av de friskaste fläktarna som blåste i indievärlden under 00-talets sista år. Med magnifika gitarrslingor från bland andra Matt Mondaline i Ducktails och en riktigt burkig ljudbild med massor av retrokänsla får nog Real Estates debutalbum betraktas som den absoluta kulmen på den samtida surfpopvågen.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Julia said...

Himla fin/bra/god/smaklig/passande blogg du har. Musiken är toppen och jag lär fortsätta följa dig i framtiden. Gott!

15 februari 2010 17:50  

Skicka en kommentar

<< Home