tisdag, december 08, 2009

Real Estate - Reality 12"

De lågmälda indiekonnässörerna i Real Estate släppte för bara någon knapp månad sedan sin självbetitlade debut på Woodsist och har sedan dess charmat såväl byxa som tröja av skribenter och musikälskare världen över. Att bandet varit i ropet ett tag märktes kanske främst på materialet som presenterades och den enda egentliga invändning som fanns att finna i mottagandet var att mycket av materialet hörts förut och att albumet på ett vis var ett uppsamlingsheat.

Trevligt nog så verkar Real Estate höra bön och redan nu finns tolvan Reality att tillgå för törstare av charmerande mjukpop. Skillnaderna mellan Reality och debutalbumet är högst knappa och det enda som är värt att påpeka är att tolvan har en mer instrumentell och tillbakadragen karaktär. Om bandet var på väg till en fest på debuten så har de nu kommit hem för att varva ned.

Det kanske mest hänförande med Real Estate är sättet de framför sitt material på. Allt framstår i mina ögon som högst naivt och befriat från högre pretentioner än att presentera hygglig pop som med ett bultande hjärta minns det amerikanska nittiotalets glada dagar. Pop framförd och skriven av pojkar som ständigt sett världen genom ett Built to Spill-skimmer och som under sina dagar antagligen haft det lättare att förhålla sig till musik än andra människor. Ungefär som om Rain Man gillat Pavement istället för tändstickor. Som finast socialt missanpassat blir det i texten till Drum:

You gave me a drum / I forget where it came from / You threw a party and you asked me to come/ I think that it was fun / People were there and you asked me not to stare / I think that I was drunk / And I still have that drum

Real Estate gör helt enkelt lågmäld musik för dem som hellre smyger undan i ensamhet när resten av bekantskapskretsen samlas framför Idol. Med lite vilja kanske man kan kalla det fredagsmysindie.

Hos Mexican Summer kan man köpa epn digitalt, förhandsboka vaxvarianten och lyssna på låten Younger Than Yesterday.