måndag, januari 25, 2010

The Magnetic Fields - Realism

Det finns få som knäpper en Stephen Merritt i högform på fingrarna när det kommer till att komponera popmelodier. På något märkligt sätt förmår Merritt leta fram melodier djupt dolda i mitt undermedvetna landskap och när jag för första gången hör en låt som You Must Be Out of Your Mind, sätter den min hjärna ur balans. Det är som om Merritts moderskepp The Magnetic Fields formulerar känslor jag inte ens visste att jag hade.

Realism är tvillingskivan till föregångaren Distortion, där Merritt gav sig på en mer industriorienterad noisepop - med fokus på distpedalen. Distortion var visserligen ett starkt album, och det är verkligen upplyftande att se Merritt pröva nya idéer. Med Realism bekräftas dock att det är i de luftiga folkarrangemangen hans melodier kommer till sin fullaste rätt. Merrit har skrivit albumen som ett par, till en början var tanken att de skulle heta True respektive False, vilket snart övergavs då han kunde inte bestämma sig för vilket album som i så fall skulle benämnas som True. Realism är således allt annat än noise-pop och drar mer åt den folkinriktade pop som levereras på i som gavs ut 2004. Inspirerad av brittisk 60- och 70-talsfolk är den välorkestrerad och erbjuder vida ljudatmosfärer med massor av akustiska instrument. För min del kunde året knappast börja bättre än med Realism, ett album bestående av 13 halvbittra poplåtar som etsar sig fast fullständigt och vägrar lämna din hjärna.

Albumet släpps imorgon, 26 januari. Den som envetet måste ha skivan på vax får duktigt vänta till 9 februari.

Lyssna på årets hittills bästa låt, You Must Be Out of Your Mind här.

6 Comments:

Anonymous Markus said...

Kanske inte helt oväntat att "let's pretend we're bunny rabbits"-bloggen skulle gilla detta album ;)

dock håller jag med er om att det är ett väldigt bra album, har inte hunnit lyssna in mig på det helt riktigt än dock, men det kommer. vill även passa på att tipsa er om roy mongomery/grouper split ep:n (om ni inte redan hört den), riktigt bra!

25 januari 2010 20:29  
Blogger oskar. said...

Markus: Jag har hört om Ep:n men inte lyssnat på den ännu. Jag är nere i en liten svacka vad gäller musikletning men jag får försöka bättra mig. Grouper brukar vara bra.

Jag har dessutom inte ens kollat in nya Magnetic Fields men jag gör det nu för att inte skämmas. Nu finns den dessutom på Spotify.

26 januari 2010 12:56  
Anonymous Anonym said...

Har ni skrivit något om JJ än? Om inte, kanske är dags? ;)

28 januari 2010 19:16  
Anonymous Artist och sångare från Skåne, rnb, ballad och pop musik! said...

Grymt bra måste jag skriva!

Ciao Albin loan

10 februari 2010 12:14  
Anonymous Anonym said...

Har ni lagt ner? Jag saknar era uppdateringar...

24 februari 2010 00:40  
Blogger ROM said...

Hade faktiskt ingen aning om att de släppt nytt. Ska kollas in omedelbums!

För övrigt är The Magnetic Fields med på en lista över de femtio bästa albumen från nollnolltalet som ni hittar genom att klicka på vårt namn. Skulle uppskattas.

Hare bra! (Höhöhö, alltså som i bunnyrabbits lixom.)

15 mars 2010 16:20  

Skicka en kommentar

<< Home