Time Is On My Side

Tobias Lilja - Time, Oh Time (Zshare)
Trevor Kampmann har tidigare gett ut skivor under flera olika namn som exempelvis See Saw, C.Saw, Sea Saw och Magnethophone. Med sin four-track i högsta hugg har han från sin bas i Washington DC producerat en rad skivor och vid sidan av detta skapar han dessutom magnifik musik under aliaset hollAnd. ”The Paris Hilton Mujahideen” gavs ut på Teenbeat Records tidigare i år och på den bevisar Kampmann att det fortfarande går att skapa riktigt intressant lo-fi-pop utan att blanda in onödiga mängder experimentell electronica. Med en sångröst som påminner mig om Elliott Smith, enkla elgitarr-riff, anspråkslösa, medryckande och ganska korta låtar är ”The Paris Hilton Mujahideen” 25,7 minuter ren njutning. Lägg vantarna på den. Du kommer inte ångra dig.
Att medeltidsrockarna Hammerfall och damlandslaget i Curling har någon slags ondskefull gemensam agenda vet vi ju om sedan tidigare. Det är också allmänt känt att Hammerfalls idoler, Iron Maiden är tokiga i fotboll. Därmed har ett tydligt samband mellan melodisk 80-talshårdrock och idrott kunnat fastställas. Men något som hemsökt mina mentala landskap de senaste dagarna är att faktiskt både Mogwai och Explosions In The Sky tycks ha en vurm för sport. Vad är egentligen grejen med postrock och fotboll? Är det rent av så att postrockare i själva verket är förklädda sportfånar som genom Wallraffmetoder försöker infiltrera indiekretsarna och bryta ner dem inifrån? Vad som också intresserat mig är huruvida det rör sig om ett ömsesidigt förhållande, gillar fotbollsspelarna i sin tur postrock? Laddar exempelvis Teddy Lukic upp med Slint’s ”Spiderland” i lurar inför match? Är Tobbe Linderoth besatt av att hitta de återstående vinyltolvorna för att fullända sin Constellationkatalog? Tankar av detta slag har gäckat mitt sinne i dagar.
Från ”Zidane: A 21s Century Portrait”:
Mogwai – Black Spider (Zshare)
Från ”Friday Night Lights”:
Explosions In The Sky – Your To West Texas (Zshare)
Det har blivit dags att kasta ännu ett getöga mot Glasgow och imponeras av alla strålande band som poppar upp ur stadens indiescen. Den här gången är det Errors med sin kyligt instrumentella art school-dancehall-electro som sätter mig i gungning. Trummaskiner och synthslingor som andas retro blandas upp med laptop-noise och relativt renfiltrerade gitarrslingor. Trion är signade på Mogwai’s label ”Rock Action” och har av postrockslegenderna själva kallats ”our golden children”. Ep:n ”How Clean Is Your Acid House?” spelades dessutom in och mixades av John Cummings ur just Mogwai, Errors fick dessutom vara förband när m83 besökte staden. Låt er inte luras av de onda artiklar som kommer att kalla Errors musik ”neu-rave” eller ”new age”, Errors är lika lite rave som Klaxons någonsin varit. Om inte ännu mindre. Tack och lov.
Errors - Mr. Milk (Zshare)Karl Larsson såg vi senast till med hans stundtals briljanta soloskiva ”Pale As Milk” för drygt ett år sedan. Tiden före den hade Last Days of April spelat in sin absolut starkaste skiva någonsin, ”If You Lose It”, som präglades av en riktigt smakfull produktion. Med lågmäld lofi-indie i bästa Sebadoh-anda förfogade Karl Larsson över ett otroligt snyggt sound och jag plockar fram skivan relativt ofta för att lyssna på godbitar som ”Tears On Hold”, ”Want To Go” och ”If You”. Ständigt med gråten i halsen och med gitarrslingor vars kvalité sällan hörts klinga i Sverige fick ”If You Lose It” en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Nu är Last Days of April tillbaks med en ny skiva på Bad Taste, ”Might As Well live” och det är tyvärr inte riktigt samma band jag hör den här gången. Produktionen är likt skivorna före ”If You Lose It” mer slipad och låtarrangemangen är betydligt mer tillrättalagda. Den intimitet som präglade den avskalade ”If You Lose It” syns inte riktigt till och varken låtmaterialet eller Larssons sång är lika engagerande som sist. ”Might As Well Live” är på intet sätt en dålig skiva, den glimrar till emellanåt, men den känns relativt opassionerad och rutinmässig. Bäst på skivan är näst sista spåret ”Melbourne”, och det vore väl fånigt att förneka att den här killen begåvats med en nästan löjligt fin stämma.
Skogsmulle 1 – Jag är så vansinnigt trött på Brooklyn. Vad säger du om att dra med några polare in i skogen och spela in en folk-skiva istället?
Jag skall inleda med ett relativt kontroversiellt indie-statement: jag tycker inte om Animal Collective. Ja, det är faktiskt sant, trots att jag kan medge individuellt starka spår har jag aldrig direkt sett storheten i ”Feels” eller ”Sung Tongs”. Annorlunda är det med Noah Lennox’s soloprojekt Panda Bear, som jag förvisso också till en början hade ett ganska trassligt förhållande till. Panda Bears fullängsdebut ”Young Prayer”, som är reflektioner över Lennox’s nyss bortgångne far är en krävande skiva, ett farväl, eller en slags dödsmässa om man så vill. Efter några genomlyssningar växer den sig dock till en helt otrolig skiva. Panda Bear bygger upp hypnotiserande ljudlandskap och de namnlösa låtarna fungerar utmärkt tillsammans i sin helhet. Däremot har jag svårt att tänka mig att de skulle fungera som enskilda låtar. Så om du vill bekanta dig med ”Young Prayer”, vänligen bekanta dig med hela skivan. Nästkommande album, ”Person Pitch”, kommer att släppas på Paw Tracks den 20:e mars. Det är ytteligare en stark fullängdare, och den har mer inslag av elektronik, även om den liksom ”Young Prayer” baseras på Lennox mjuka akustiska gitarrer och fina falsettsång, som tycks vara sjungen ur någon slags avgrund. För er som tyckte att fjolårets Grizzly Bear-skiva var snygg men relativt innehållslös (som jag) är det här ett mycket trevligare alternativ. Visst, det kanske är en något orättvis jämförelse, men man kan finna vissa likheter deras ljudbilder emellan.